Dagdrøm gerne lidt på jobbet

12.7.2012

af

Multitasking hæmmer indlæringen. Der skal være tid til at lade tankerne flyde, hvis du vil kunne huske og lære af dit arbejde, viser hjerneforskning.

At stirre tomt ud i luften i nogle minutter er sjældent decideret velset, når man er på arbejde. Men det burde vi måske faktisk gøre lidt oftere.

Ny amerikansk forskning pointerer nemlig, at hjernen har behov for hvileperioder for at kunne omsætte det, vi laver, når vi har travlt og koncentrerer os, til noget brugbart. Det skriver neuropsykologen Mary Helen Immordino-Yang og to kolleger i tidsskriftet Perspectives on Psychological Science.

De tre forskere er bekymrede for, at den hektiske hverdag er i færd med at gøre det af med lejlighederne til at lade tankerne få ro.

Vi kan multitaske hele tiden, men det har sine ulemper, påpeger psykologiprofessor Annika Melinder over for forskning.no.

For det første har man behov for at konsolidere sin viden.

”Efter at du har lært noget og reflekteret over det, har du brug for hvile, for at hjernen mere effektivt kan sammenkoble de forskellige områder, som var involveret i læringen.”

Ikke dovent at hvile

Derudover peger Melinder på en anden fare: sammenhængen mellem multitasking og stress.

”Når du gør flere ting på én gang, får du også problemer med opmærksomheden. Hvornår det er for mange ting, varierer fra person til person, men på et tidspunkt bliver den kognitive belastning – summen af alt det, du gør – så stor, at systemet brister.

”Multitasking fører ikke automatisk til stress. Men når vi arbejder på flere ting ad gangen, sætter vi vores opmærksomhed og koncentration i forhøjet beredskab, og det kan føre til stressreaktioner.

”Den reaktion bidrager til, at vi i farlige situationer handler ved at kæmpe eller flygte, men når vi kontinuerligt har sådan en affyring af stresshormoner, kan vi tage skade af det,” siger Annika Melinder til forskning.no.

Immordino-Yang og kollegerne mener, at den vigtigste lærdom om den hvilende hjerne er, at hvile ikke er lig med dovenskab. Ergo kan det være helt okay – ja, nærmest produktivt – at glane lidt ud ad vinduet, når tempoet er blevet for højt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet