Tillidsrepræsentanter fyres i prikkerunder

8.5.2012

af

Hvis ikke din tillidsrepræsentant tør kritisere ledelsen af frygt for at ryge i næste fyringsrunde, hvor er vi så henne? Djøf slår alarm over det stigende antal fyringer af tillidsbeskyttede djøfere.

Djøf slår alarm, fordi der aldrig før er blevet afskediget så mange djøfere med tillidsbeskyttelse i den offentlige sektor. Sidste år var det 16, og i år er tallet indtil nu fire.

”Det viser hvor hårdt, man går til den i sparerunderne i stat og kommuner,” siger arbejdsmarkedsforsker, professor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Man skal holde skarpt øje med fyringer tillidsrepræsentanter, understreger han. Det er også i arbejdsgivernes egen overordnede interesse.

”Det er en uundværlig del af den danske model, at vi har et velfungerende system af dygtige tillidsrepræsentanter. Hvis beskyttelsen ikke holder, vil folk jo ikke påtage sig dette hverv.” 

Krisen må ikke bruges til at luge ud

Tillidsrepræsentanten er de ansattes mulighed for, at der bliver talt frit fra leveren om kritiske forhold til ledelsen, siger Lars Qvistgaard, formand for Djøfs Overenskomstforening.

”De skal kunne kritisere uden at være bange for at ryge ved næste sparerunde. Fyringerne rammer i hjertekulen på den danske model,” siger han.

Krisen må ikke bruges til at luge ud i tillidsrepræsentanter, som ledelsen opfatter som besværlige, pointerer Flemming Ibsen.

Han understreger også, at hvis man fyrer tillidsrepræsentanter med en begrundelse om, at de ikke performer fagligt godt nok, er det helt grotesk.

”Den går ikke. Hvis tillidsrepræsentanten skal klare sit hverv ordentligt, kan han/hun ikke performe lige så godt som sine kolleger, så det kan altså ikke være en gyldig fyringsgrund.”

Kræver bedre beskyttelse

Tillidsbeskyttelsen gælder ansatte som er tillidsrepræsentanter, -suppleanter, sikkerheds- og arbejdsmiljørepræsentanter.

”Beskyttelsen gælder uanset, om man er det ene eller andet, og selv i sparetider med store fyringsrunder må man ikke afskedige ansatte med beskyttelse uden, at det kan begrundes med helt særlige forhold,” understreger Lars Qvistgaard.

Også HK Kommunal har slået alarm over et stigende antal fyringer af tillidsbeskyttede.

Djøf og HK vil ved overenskomstforhandlingerne i foråret 2013 kræve bedre beskyttelse af tillidshvervet.


Afskedigede djøfere med tillidsrepræsentant-beskyttelse

2007-2010: 27

2011: 16 (ti i kommuner, fire i staten, to i regioner)

2012: 4 (to i staten, to i kommuner)

En tillidsrepræsentant kan godt afskediges, men kun med særlig begrundelse så som opfordring til brud på overenskomsten. Besparelser er ikke i sig selv begrundelse for afskedigelse af en tillidsrepræsentant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Troels
11 år siden
Det er altså fair nok at fyre en tillidsrepræsentant, når denne er dårligeste til sit arbejde. Har selv mistet en god og effektiv kollega, og fik lov til at beholde en mindre kompetent, fordi ledelsen ikke uden af få fagforeningen på nakken kunne fyre vedkommende. Og ja, vi havde valgt tillidsrepræsentanten, men kun fordi der ikke var andre der stillede op. Det lyder så fint at fremhæve den stærke tillidsrepræsentant, som kæmper mod ledelsen - som argumentation for beskyttelsen - der er bare ikke nødvendigvis sammenhæng mellem denne fremstilling og virkeligheden.