Drives du af samfundssind eller penge?

13.4.2012

af

Privatansatte tænker mere på pengene, mens offentligt ansatte drives af ønsket om at vise samfundssind og næstekærlighed.

Hos offentligt ansatte er drivkræften samfundssind, mens de privatansatte i højere grad går efter kolde kontanter, skriver Politiken.

Konklusionen stammer fra en ny omfattende undersøgelse blandt 36.200 offentligt og privatansattes holdninger.

”I de senere år har det været en udbredt opfattelse, at pengene spiller en større betydning for motivationen end tidligere. Vores undersøgelser viser imidlertid, at de offentligt ansatte er præcis lige så motiverede af at gøre det godt for andre og samfundet i forhold til at tjene penge, som de altid har været,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, lektor ved Aarhus Universitet, Mads L. F. Jakobsen til Politiken.

Samfundssind eller kolde kontanter

Men er det primært samfundssind, der driver de offentligt ansatte djøfere, og er guleroden for de privatansatte djøfere de kolde kontanter?

Det tør professor Jørgen Goul Andersen, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, ikke komme med et skråsikkert bud på.

”Men jo mere veluddannet du er, jo mindre stærk er din lighedstankegang. De veluddannede kan godt have positive holdninger til velfærdsstaten, men her er det ikke de gamle og de syge, de i første omgang tænker på,” siger Jørgen Goul Andersen.

Selvfølgelig gælder det også for djøfere

Sociologen og fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen er overhovedet ikke i tvivl om, at billedet fra undersøgelsen er fuldstændig identisk med det billede, der tegner sig blandt djøferne. I hvert tilfælde blandt de ’gamle’ djøf-uddannelser.

”Som økonom eller jurist vælger du allerede den vej, du gerne vil gå på studiet. Går du efter pengene og prestigen i advokatsektoren, eller vil du være embedsmand, så du kan få indflydelse på reguleringen af samfundet og være tæt på statsmagten? Og allerede i det øjeblik du vælger at læse statskundskab, fortæller det, hvad du er drevet af,” siger Jesper Bo Jensen.

Jobindholdet har stor betydning

Men selv om pengene godt kan være afgørende for valget af sektor, er indholdet i jobbet selvfølgelig ikke ligegyldigt, understreger Jesper Bo Jensen.

”Pengene kan godt have været indgangen, men når du fx har været ansat i den finansielle sektor i 15 år, tænker du nok ikke på, at du er havnet der på grund af pengene. Du havde nok ikke været der så længe, hvis ikke du følte, der var indhold i dit arbejde.”

Privatansat med samfundssind

Djøfer eller ej. Mads L. F. Jakobsen advarer også mod at gøre debatten for firkantet.

”Der findes masser af privatansatte, der også motiveres af at gøre det godt for andre. Samtidig er der masser af offentligt ansatte, der ud over samfundsnytten også motiveres af både penge og det, at deres arbejde er spændende,” siger han til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet