Spil magtspillet

21.3.2012

af

Sven-Åge Westphalen blev så træt af kun at høre og læse om de pæne sider af lederjobbet, at han tog hjem fra et kursus og designede et kortspil om lederskabets magtspil og for egne penge fik det trykt i Kina.

”Jeg var på et lederkursus, hvor det slog mig, at ledelsesfeltet er fyldt med litteratur og guruer, der hylder de positive sider, men omhyggeligt forbigår den mørke side af ledelse: magtkampene,” fortæller Sven-Åge Westphalen, cand.scient.pol. og i sit professionelle liv programleder i staten.

”Så tænkte jeg over, hvordan man kunne få den ubelyste side af en leders hverdag frem i lyset. Gerne på en underholdende måde.”

Så fik han ideen til et kortspil.

”Først fandt jeg på de missioner, man som spiller skal forsøge at opnå, og gav dem point efter sværhedsgrad. Så navngav jeg de typiske chefer i en organisation og gav dem værdi. Til sidst fandt jeg på de modtræk, fx kniv i ryggen, som man kan ødelægge modspillernes spil med.”

Så tegnede han nogle primitive spillekort på computeren, printede dem ud og havde en prototype, han kunne prøve af på kolleger og bekendte.

”De vendte tommelfingrene opad, og så besluttede jeg at sætte det i produktion.”

Først skulle han finde en illustrator, der kunne tegne kortene. Det blev tegneren Søren Lyshøj, som han fandt på nettet.

Derpå skulle kortspillet trykkes. På nettet kan man selv finde trykkerier i Asien, men hos Games i Jorcks Passage i det indre København hørte han om et lille Præstø-firma, der er eksperter i at få spil trykt i Kina. Det var han mere tryg ved.

Midt i november sidste år kom fragtmanden så med kassen med 2.500 styk glinsende nye og helt perfekte kortspil direkte fra Kina.

”Nu har jeg lavet hjemmesiden kapwest.dk, så jeg kan få gang i salget.”

Skal man være chef for at spille spillet?

”Nej, slet ikke. Man kan spille det, uanset om man er studerende, medarbejder, chef, konsulent eller noget helt fjerde. Spillet afspejler en organisations virkelighed, og den, der vinder, ville i den virkelige verden være den, der får forfremmelsen, ressourcerne, den gode opgave osv.”

Hvad kan man lære af dit spil?

”Selvom spillet er for sjov, har alle dem, jeg har spillet det med, kunnet genkende situationerne. De får pludselig en legitim anledning til at snakke om alt det, som lærebøger, uddannelser og kurser ikke siger noget om. Og som man sjældent tør snakke om. Det sker så typisk, når vi er færdige med spillet.”

Hvad gjorde dig så stædig, at du virkelig fik lavet spillet?

”At der er en massiv mangel på italesættelse og forskning i faglig uenighed på ledelsesniveau, selvom det er noget, som alle ledere skal leve med. Og som vel at mærke kan være en produktiv gevinst, hvis den håndteres rigtigt.”

Hvad håber du at opnå med dit spil?

”Hanne Feldthus (cand.merc. og kommunikationsrådgiver, red.) sætter det på spidsen, når hun skriver, at ingen fagbøger giver et fyldestgørende indblik i, hvor tåbelige og irrationelle beslutninger der bliver truffet som en konsekvens af det interne spil. Men jeg er sikker på, at hvis Chefspillet bliver brugt i undervisning, fx på universiteter eller i efteruddannelser, så får man noget væsentligt på bordet.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet