Økonomisk sortsyn blandt djøferne

25.1.2012

af

Djøferne er markant mere pessimistiske, når det gælder den økonomiske situation i Danmark, end de var sidste år.

Det ser sort ud for dansk økonomi, men her hos os holder vi skruen i vandet. Sådan kan man umiddelbart tolke resultaterne af en undersøgelse blandt godt 7.000 privatansatte djøfere.

Djøferne er blevet bedt om at forholde sig til den danske økonomi overordnet set, til den økonomiske situation i deres branche og endelig til den økonomiske virkelighed på deres egen arbejdsplads.

Og jo tættere det er på deres egen dagligdag, jo mindre pessimistiske er de. Næsten halvdelen af de privatansatte djøfere vurderer, at den danske økonomi ikke har nået bunden endnu. Men til gengæld er det kun hver femte, der siger det samme om den økonomiske situation på deres arbejdsplads.

Det er dog ikke overraskende, siger Ib Fredslund, seniorstrateg i Jyske Bank.

”Det handler om psykologi. Når vi bliver bedt om at vurdere vores egen situation, så går det altid dårligere ovre hos naboen end hos os selv,” siger Ib Fredslund.

Berettiget pessimisme

Men selv om djøferne er noget mere optimistiske, når det gælder de nære forhold, så er de langt mere pessimistiske, end de var sidste år – både når det gælder det nære, men især når det gælder den danske økonomi generelt.

Og den pessimistiske holdning er fuld berettiget, mener Ib Fredslund.

”Det har jo rod i virkeligheden – de dårlige nyheder har stået lidt i kø siden i sommer. Arbejdsløsheden er steget, den europæiske gældskrise har spredt sig, vores vækst i BNP var negativ i tredje kvartal 2011 og så videre.

Og Frederik I. Pedersen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, forstår godt, hvorfor djøferne ser sort på økonomien. Djøferne er flittige medie- og nyhedsbrugere, og medierne har tegnet et meget sort billede af krisen og den danske økonomi. Men han mener, ligesom Ib Fredslund, at det ganske enkelt er fordi, der er noget om snakken.

”Hele stemningsbilledet er jo skiftet. Sidste år mente rigtig mange, at vi var på vej ud af krisen. Men det er begyndt at gå den forkerte vej igen, og der er mange indikationer på, at vi er på vej ind i den tredje recession i denne kriseomgang. Den hjemlige efterspørgsel har udviklet sig skidt, og gældskrisen i Europa har sat gang i en international uro, der også smitter af herhjemme. Så nej – vi har formentlig ikke ramt bunden endnu,” siger Frederik I. Pedersen.

Knap halvdelen af de privatansatte djøfere mener, at vi har ramt bunden eller er på vej op igen. Og Frederik I. Pedersen kan da også se lyspunkter. Potentialet for at for at få vendt skuden er bestemt til stede, mener han.

”Vi er slet ikke på vej ud over afgrunden. Vi har en masse krudt i kælderen – vi har et stort overskud på betalingsbalancen, og vi har penge til gode i udlandet. Men vi befinder os i en selvforstærkende spiral. Når vi er usikre, sparer vi op. Så hvis virksomhederne og vi begyndte at bruge penge igen, kunne der komme gang i økonomien,” lyder vurderingen fra Frederik I. Pedersen.

Også Ib Fredslund kan mønstre optimisme om end noget mere afdæmpet.

”Det er meget mørke kvartaler, vi befinder os i lige nu, men den amerikanske økonomi har overrasket positivt de sidste par måneder i 2011, og de plejer med en vis forsinkelse at få hevet Europa med.”

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet