Kinesisk kapital til Danmark

11.1.2012

af

Danske og europæiske virksomheder har i en årrække investeret i Kina, nu går investeringerne også den anden vej.

Kinesiske investeringer i Europa er vokset markant de senere år, og vi skal nok til at vænne os til, at vi kun har set begyndelsen. Der er opbygget enorme formuer i Kina, og de bliver flittigt investeret i både Kina og resten af verden.

Det mest kendte eksempel i Norden er Volvo, som blev opkøbt af en mellemstor kinesisk bilproducent. Virksomheden beholdt størstedelen af produktionen i Sverige, men har allerede flyttet 80 af sine svenske ingeniører til Shanghai, så det er ikke givet, at det varer ved.

I Danmark er der endnu ingen eksempler på større virksomhedsopkøb, men det er nok kun et spørgsmål om tid.

Kinesiske investeringer skaber jobs

Der er i dag registreret omkring 60 kinesiske virksomheder i Danmark, hertil kommer forskellige samarbejdsaftaler mellem danske og kinesiske virksomheder. Og måske er frygten for kinesiske opkøb af danske virksomheder med følgende tab af arbejdspladser overdrevet. I hvert fald er det ikke umiddelbart et billede, man kan genkende hos Invest in Denmark, der er en del af det danske Eksportråd.

”Der har været en stabil stigning i antallet af kinesiske investeringer, siden vi åbnede vores kontor i Shanghai i 2006. I 2010 etablerede 8 kinesiske virksomheder sig i Danmark. Og vi vurderer, at kinesiske investeringer alene i 2010 skabte flere end hundrede danske arbejdspladser,” siger Henrik Brandt, som er direktør for Invest in Denmark i Kina.

Et af eksemplerne er vindmøllefabrikanten Envision, der etablerede en dansk afdeling i 2008. Envision tester havmøller i Danmark og har en forskningsafdeling med 30 danske ingeniører ansat.

Invest in Denmark hjælper kinesiske virksomheder med at finde egnede investeringsmuligheder og samarbejdspartnere i Danmark. De fokuserer på virksomheder, der ønsker at etablere sig i Danmark eller indgå samarbejdsprojekter med danske virksomheder på forsknings- og videnstunge områder. Til gengæld holder de fingrene fra rene virksomhedsopkøb, der i sidste ende kan risikere at koste danske arbejdspladser.

Opkøb af danske virksomheder

Kinesiske investorer, der er interesserede i opkøb af skrantende danske virksomheder, behøver dog ikke kigge langt efter hjælp.

Advokatvirksomheden Bech-Bruun har etableret et kontor i Shanghai og gjort det til sit speciale at rådgive kinesiske virksomheder og investorer, der er på udkig efter mulige opkøbsemner. Bech-Bruun rådgiver også hovedparten af de kinesiske virksomheder, der allerede er etableret i Danmark.

”Vi er eksperter i fusioner og opkøb, og hjælper også med investeringer og nyetableringer. Ligesom det gælder danske virksomheder i Kina, er kinesiske virksomheder i Danmark totalt på udebane og har brug for rådgivning,” siger Alexander Schultz, som er Bech-Bruuns repræsentant i Kina.

Virksomhedsopkøb udgør omkring 45 procent af de kinesiske investeringer i Danmark.

”De kinesiske virksomheder er som regel interesseret i at købe danske virksomheder for at få adgang til kompetencer, teknologi og design. Nogle gange er de bare interesseret i selve brandet og det salgsnetværk, der følger med i Europa og resten af verden,” siger Alexander Schultz.

Opkøb af europæiske virksomheder kan give en kinesisk opkomling et kæmpe boost, så de bliver i stand til at bide skeer med de store spillere i form af kompetencer, design og teknologi.

Foreløbig er hovedtendensen, at produktionen fastholdes i hjemlandet, mens der samtidig startes en sideløbende produktion i Kina. Og ofte er produktionen i Kina rettet mod det kinesiske hjemmemarked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Sund & Bælt Holding AS
Job
Islands Brygges Sogn
Job
Procesbevillingsnævnet
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet