En fordel at være dansker

11.1.2012

af

Steen Teisen ejer og driver virksomhed i Shanghai.

Steen Teisen er en af de danske pionerer i det moderne Kina. Han har arbejdet i landet i 17 år, taler flydende mandarin og er kinesisk gift.

Han betragter sin danske baggrund som en fordel, når han laver forretninger.

”De fleste kinesere kan godt lide vestlige partnere. Det er et spørgsmål om tillid i et land, der ellers er præget af meget mistillid. De sætter pris på, at et ord er et ord. Vi bruger Danmark som plusord i markedsføringen. Vi konkurrerer ikke på pris, men satser på topkvalitet og service,” siger Steen Teisen.

Eventyret i Kina startede i 1994, hvor han blev udstationeret af sin daværende virksomhed GN Store Nord. Han skulle stå for virksomhedens salg på det spirende kinesiske marked.

I 1998 startede han Widex China, hvor han i dag er direktør og medejer. Virksomheden har 140 ansatte og beskæftiger sig med salg, service og markedsføring af dansk producerede høreapparater.

Behovet for høreapparater er det samme som i Vesteuropa, men der er ikke de samme muligheder for offentlig støtte, så omsætningen på høreapparater er kun på niveau med det skandinaviske marked, hvilket er forsvindende lidt i et kinesisk perspektiv.

Unødvendigt bureakrati

Steen Teisen oplever ikke de store problemer med kopiering og korruption.

”Korruption sker som regel i forbindelse med offentlige udbudsrunder. Vores partnere er private erhvervsfolk og virksomheder. Den korruption, vi oplever, er den samme, du kan opleve i europæiske lande,” siger Steen Teisen.

Til gengæld oplever han, at nogle ting er unødvendigt bøvlede og det store bureaukrati tærer på tålmodigheden.

”Registrering er besværligt. På grund af unødvendigt bureaukrati tager det længere tid at få produkter på markedet, end det gør i Europa. Vores produkter er typisk et halvt til et helt år længere om at blive godkendt herude. På den anden side anderkender Europa og USA jo ikke kinesiske standarder, så kan man jo heller ikke forvente, de bare skal anerkende vores. ”

For Steen Teisen er det værste ved Kina den mistro, der gennemsyrer det kinesiske samfund. Kinesere stoler ikke på folk, de ikke kender personligt, og de har oparbejdet en høj grad af kynisme overfor myndighederne.

Til gengæld oplever han også masser af positive sider ved det kinesiske samfund.

”Det er inspirerende at opleve ’den kinesiske drøm’. Der er fart på og en høj grad af entreprenørskab og social mobilitet. Folk vil og stræber efter at lykkes. Det er smukt at opleve,” siger Steen Teisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet