Djøf mener

25.1.2012

af

Allan Luplau

Allan Luplau

Hvis dine rettigheder var en bil, hed den Ford T.

Fædre hverken kan eller vil passe deres små børn. Og nyuddannede kan fyres kvit og frit uden nogen begrundelse. Lyder det som anno 1938? Det er det sådan set også. For så gammel er funktionærloven. Selv om 2 ud af 3 lønmodtagere i dag er funktionærer, nævner loven ikke fædres barsel med ét ord. Og medarbejdere med lav anciennitet har ingen krav på en rimelig begrundelse, når de afskediges.

I 1938 hed statsministeren Stauning og en af de mest udbredte biler Ford T. Siden da har verden og arbejdsmarkedet bevæget sig. I dag vil også fædrene meget gerne have tid til at drage omsorg for deres små børn. Og hyppige jobskift er normen. Men funktionærloven er slet ikke fulgt med. Derfor mener Djøf, at det er på høje tid at give loven et serviceeftersyn.

Danskerne er enige. Fire ud af fem mener, at fædre bør have ret til en orlovsperiode med fuld løn i barnets første leveår. Og fædrene vil meget gerne holde længere orlov end to uger, hvis ellers de fik løn. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Djøf.

99 % af danskerne mener også, at man bør have ret til en rimelig begrundelse, hvis man bliver opsagt. Sådan er det bare ikke i dag. Det er især et problem for de privatansatte. For det første er jobsikkerheden mindre; relativt flere privatansatte oplever at blive afskediget. For det andet har 90 % af de privatansatte akademikere ingen overenskomst, der kunne sikre dem mere moderne vilkår.

Det hænger bl.a. sammen med, at de private hyppigere er ansat i små og mellemstore virksomheder, hvor der er få eller måske kun en enkelt akademiker ansat. Og netop vilkår for afsked – og barsel - er de fleste jo meget tilbageholdende med at stille krav om ved jobsamtalen. Så heller ikke de individuelle kontrakter kan løse de problemer, den forældede lov giver.

Djøf ønsker ikke at gøre det hverken dyrt eller meget svært at afskedige, når bare det sker på et sagligt grundlag med en rimelig begrundelse. Det flertal af arbejdsgivere, der opfører sig anstændigt ved afskedigelser, skal ikke have meromkostninger. Men et princip om at ”forureneren betaler” ved usaglige afskedigelser vil være sundt.

Den nye regering har modernisering som hovedoverskrift for sit regeringsprogram. Hertil bør høre, at forældet lovgivning moderniseres, så den matcher udviklingen på arbejdsmarkedet. Derfor gør Djøf en indsats for, at politikerne også kan se behovet for at bringe funktionærloven op til anno 2012. Hvor de foretrukne biler kan rumme hele familien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet