Tjen din egen løn fra start

06-09-2011
5 min.

Fra alle sider lyder budskabet til nyuddannede djøfere uden job: I skal ud i de små og mellemstore private virksomheder og skabe vækst. Små virksomheder tænker altid konkret.

Små virksomheder ser på bundlinjen, før de ansætter en højtuddannet. Kravet er, at hun eller han kan tjene sin egen løn hjem fra dag ét.

”Skal virksomheden tro på dét, skal man kunne opvise en meget specifik faglighed, der kan trække inden for et bestemt område fra dag ét. Det har mange højtuddannede, også djøfere, fra fag med fokus på dannelse og tænkning ikke med i al deres ellers så fine bagage.”

Det siger nordjyden, cand.merc. og erhvervs-ph.d. Reimer Ivang, som deler sin arbejdstid fifty-fifty mellem at være selvstændig konsulent for mindre virksomheder og erhvervsforsker på Aalborg Universitet.

”Problemet er, at spredningen i deres kompetencer er for stor. De er dygtige nok, og vi skal bestemt holde fast i dannelse og tænkning. Men de skal også kunne pege på specifikke områder i virksomhederne, hvor de kan løse konkrete problemer.”

Dér mangler mange nyuddannede lige dét håndtag, der skal til. Det kan være en særlig ekspertise i onlinemarketing, en certificering i et projektstyringsværktøj eller opdateret viden inden for produktionsoptimering.

Totalt målrettet ekstra kvalificering

Hans råd er en totalt målrettet ekstra kvalificering. Det er både rettet til samfundet og til fx den forvaltningsuddannede, som ikke kan få job i den offentlige sektor.

”Lad os identificere de områder, hvor de mindre virksomheder vil være villige til at sige: ’Yes, vi lover at tage en cand.samf.er ind, hvis han/hun også kan lige dét her, for det ved vi kan ses på bundlinjen om tre måneder’.”

Spørgsmålet er så, om det går uden løntilskud?

”Nej, det gør det jo nok ikke. Normalt mener jeg, det er en falliterklæring, at virksomheder i verdens rigeste land skal være på støtten. Men lige i det her spørgsmål vil det understøtte, at de mindre virksomheder kan være lidt mere langsigtede i deres ansættelsespolitik.”


Kend virksomhedens værktøjer

Markus Ørberg, HR Consultant, Danfoss A/S

Er ansvarlig for rekrutteringen til Danfoss’ graduate program, hvor han ofte har økonomer til samtale. Er også med i den daglige rekruttering af mange forskellige typer højtudannede.

Hvad kan unge djøfere?

Det afhænger meget af, hvilket universitet de kommer fra. De studerende fra universiteter som Aalborg og SDU har et stort fokus på gruppearbejde. Det giver fantastiske kompetencer til at indgå i teams. Studerende fra Aarhus Universitet har tit et større teoretisk fokus. Det giver en rigtig god ballast til at gå ind at være kompetent omkring nye trends og ideer.

Helt overordnet har djøfere ofte en god allround forståelse for, hvad der foregår i en virksomhed. Det er rigtig godt på den lange bane og åbner for en masse muligheder senere i karrieren.

Hvad kan de ikke?

Nyuddannede djøfere kan typisk ikke gå direkte ind at bidrage fra dag ét, fordi de ikke har den specialiserede indsigt, som mange jobs bygger på – fx optræning i Enterprise Ressource Planning-systemer, altså software som fx SAP og Oracle, der linker hele organisationen.

Hvad kunne du godt tænke dig, de fik af ekstra kvalificering?

Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at flere studerende havde relevant studiearbejde i private virksomheder. Det giver både specifikke kompetencer og indsigt i, hvordan man gebærder sig på en arbejdsplads. Det handler blandt andet om at lære at begrænse sig akademisk, fordi der ikke er tid til lange teoretiske diskussioner på en normal arbejdsdag.

Godt råd til jobsøgningen?

Kontakt de virksomheder, du finder meget interessante, og hør lidt mere om, hvilke værktøjer og processer de bruger. Det kunne være hvad som helst, fx Ressource Planning i Navision eller lean-optimering.

Ulrik M. Christensen, cand.soc. med hovedfag i erhvervsøkonomi og sidefag i psykologi fra Aarhus Universitet

Ansat hos Aarhus El-Teknik ApS, som er et af de hurtigst voksende autoriserede elinstallatørfirmaer i Aarhus med indtil videre ti ansatte.

Fik efter tovtrækkeri og en klage til jobcenteret i 2010 bevilget et seks ugers kursus i økonomistyringssystemet C5.

Hvad betød det kursus for dig i jobsøgningen?Det betød, at jeg kunne brede min søgning ud til også at omfatte stillinger inden for regnskab og økonomi. Jeg ville aldrig have fået jobbet hos Aarhus El-Teknik uden kurset.

Hvad betyder kurset i dit nye job?

Som hovedansvarlig for regnskab og økonomi bruger jeg dagligt virksomhedens økonomistyringssystem, så kurset betød, at jeg hurtigt blev i stand til at varetage mine opgaver på tilfredsstillende vis. Selvom virksomheden ikke bruger det samme system, som jeg lærte på kurset, gav forløbet mig værktøjerne til at sætte mig ind i andre systemer – og det har været en uvurderlig viden i mit daglige arbejde.

Peter J. H. Esmann, cand.merc. i international handel fra CBS. Ansat i Siemens Wind Power A/S i Brande

Tog en certificering i projektstyringsværktøjet Prince2 på et seks ugers kursus gennem Akademikernes A-kasse.

Hvad betød det kursus for dig i jobsøgningen?

Siemens Wind Power er en projektdrevet organisation, så det er klart, at det gav mig en fordel.

Hvad betyder kurset i dit nye job?

Det er selvklart begrænset, hvad man kan forvente af en ’nyuddannet’ projektleder, for man lærer først virkelig noget ved at bruge det i praksis. Men det betyder, at jeg kan snakke med om, hvordan et projekt bedst ledes – i teorien i hvert fald.

Heldigvis var kurset sådan indrettet, at vi skulle skrive en opgave om et projekt, vi selv havde været med i, fx på handelshøjskolen. Det bliver jordnært og giver stof til eftertanke, når man tvinges til at tænke over strukturen og principperne – eller manglen på samme – i et projekt, man har deltaget i.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.