Ironman som CV-pleje

06-09-2011
3 min.

Først var det maraton, nu er det Ironman. Flere og flere djøfere kan skrive en ekstrem sportslig præstation på cv’et. Og det er ikke tilfældigt, at især mange djøfere er bidt af ekstremsporten.

Maratonløberen og nu også ironwoman Susi Nielsen undrer sig over, at hun år for år møder stadig flere medstuderende, kollegaer og bekendte inden for det juridiske fag, når hun står på startlinjen.

”Jeg har mødt djøf-piger, der aldrig har løbet før, men som har ment, at et maraton nærmest er et must at have på cv’et. Derfor har de trænet sig op og gennemført et maraton, men siden har de ikke haft løbeskoene på,” siger Susi Nielsen.

Mange djøfere giver sig nu også i kast med 3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,195 km løb, så de kan kalde sig ironman – noget, der for manges vedkommende kommer på cv’et.

Viljefaste og ihærdige djøfere

Det undrer ikke Reinhard Stelter, professor ved Institut for Idræt, Københavns Universitet, at djøferne pynter deres cv’er med deres ekstremsportslige præstationer.

”Det viser jo, at de er gode til at planlægge og strukturere – at de har viljestyrke og ihærdighed. Og det er kvaliteter, som er velsete på arbejdsmarkedet,” siger Reinhard Stelter.         

Derfor dyrker djøfere ekstremsport

For Klaus Eskelund, cand.scient.ph.d., Syddansk Universitet, Bevægelse, Idræt og Samfund, giver det god mening, at netop djøferne er overpræsenterede på deltagerlisterne til maratonløb og ironman.

”Der er en tendens til, at det er højtuddannede, der dyrker idræt, og også en tendens til, at de prøver at skille sig ud fra andre sociale klasser. De vil i det hele taget gerne iscenesætte sig selv som enestående, derfor er der mange akademikere blandt maratonløberne og nu også blandt iron’mændene’,” siger Klaus Eskelund.

Selviscenesættelse

Men i dag er det ikke nok ’kun’ at have gennemført et maraton, hvis man vil skille sig ud, lyder det fra Thomas Graversen, chefkonsulent i Djøfs Karriere- og kompetencecenter.

”Mange djøfere har løbet et maraton, så det er ikke længere noget ud over det sædvanlige. Nu skal det være en ironman, man skriver på cv’et,” siger Thomas Graversen.

Reinhard Stelter mener også, at der kan ligge et behov for selviscenesættelse i det, når djøferne stiller op til en ironman.

Men alle djøferne gennemfører jo ikke en ironman, bare fordi de så kan skrive det på cv’et eller, fordi de gerne vil iscenesætte sig selv, understreger Reinhard Stelter:

”Nogle er oplevelsesorienteret og nyder de fysiske udfordringer. Men der er også dem, der kun gør det én gang som en form for personlig selviscenesættelse, hvor de vil bevise overfor sig selv og omverdenen, at det kan de også klare. En ironman bliver en del af deres selvfortælling.”

Djøfere har særlige forudsætninger

Det er ikke bare fordi, djøferne gerne vil være enestående, at de giver sig i kast med en ironman. På flere planer har de nemlig særligt gode forudsætninger for at kunne gennemføre en ironman.

For det første er det en kostbar sport. Nogle har brugt op til 70.000 kroner på udstyr, inden de står på startlinjen. Og mange rejser rundt i verden for at deltage i løb. Her har djøferne alt andet lige gode økonomiske forudsætninger for at kunne være med.Samtidig har djøferne nogle særlige egenskaber, der gør, at de har mod på at stille sig selv overfor store udfordringer.

”De højtuddannede er jo i stand til at udskyde belønningen. De har før stået over for store opgaver i deres arbejds- og studieliv, og derfor har de måske nemmere ved at træne måned efter måned for at nå et mål ude i fremtiden,” siger Reinhard Stelter.

Sluttelig er træningen til både maraton og ironman jo meget fleksibel, siger Klaus Eskelund, og det passer fint til djøferne, der ofte har et arbejdsliv ved siden af, som fylder meget.

Det positive ved at være ironman

Når en djøfer har sat sig et stort mål, gennemført det og kan kalde sig selv ironman, skal det selvfølgelig på cv’et, siger Thomas Graversen.

”Men det skal afbalanceres og ses med arbejdsgiverens briller på. Hvad er det for nogle signaler, man gerne vil sende? Man har måske ikke lyst til at fremstå som en kontrolfreak og som én, der brænder alt sit krudt af et andet sted og måske derfor ikke har det helt store overskud til arbejdet. Det kan formidles på mange måder,” fastslår han.       

Læs mere om Susi Nielsen og en anden djøfer, Kenny Fredsted Knudsen, der begge – indtil videre – har føjet en ironman på cv’et. Se links i højre spalte.

Kommentarer

Mikael Thorsen

07.09.2011 kl. 13.57

Der er ingen tvivl om at på det personlige plan er det super stærkt at kunne gennemføre en Ironman, men derfra og så benytte denne diciplin som et super aktiv på sit CV vil jeg gerne sætte et spørgsmålstegn ved. Signalet om styrke, udholdenhed og evnen til at kunne gå langt for at nå et svært mål er noget som man signalere til arbejdsgiveren samtidig ved alle at for kunne deltage og gennemføre en så hård diciplin som en Ironman så bruger man rigtig meget tid på træning, tid som skal tages fra familien eller arbejdet og så har man svært ved at kunne opfylde en ordentlig work life balance. Jeg husker da det var "moderne" at skrive i sit CV at man spillede golf - Her fik jeg et respons tilbage fra en jobsamtale som jeg var til der gik på følgende: Arbejdsgiveren spurgte til mit golf handicap som var 18 på det tidspunkt og hans kommentar var følgende; med det handicap bruger du for meget tid på golfbanen i forhold til dit arbejde! Det samme kan siges om en Ironman tiden til at dyrke en ekstrem sport tager meget tid. Et andet aspekt i ekstrem sporten er at den er individuel baseret - det er en "ego" sport og man kan med rette sige at det ikke er en sport der nødvendigvis skaber teamplayers - mere "lonely wolfs" Så hvordan man bruger sine interesser i sit CV skal man afstemme disse med den type job som man søger .

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

M. H. Laursen

07.09.2011 kl. 17.38

For mit eget vedkommende så har jeg udelukkende brugt ekstremsporten som emne for small talk.
På denne måde kan det optræde som en "isbryder" uanset om modparten er en del af gruppen eller ej.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Peter Andersen

26.09.2011 kl. 11.47

Jeg mener klart at det er upassende at anføre sportspræstationer på et CV. Et CV skal kort forklare hvem du er professionelt og hvad dine kompetencer er. Der skal ikke stå noget om hverken sport, familie, hobbyer osv. (andet end måske kort nævnt under punktet "fritidsinteresser", der kun er til for at vise, at man har andet i sit liv end arbejde...)

Mvh. Peter Andersen
http://www.udvalgte-ordsprog.dk/

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hammy

25.11.2011 kl. 12.36

Jeg har ikke kunnet fået mig selv til, at skrive hverken maraton eller triatlon på mit cv. Det er da flot, at have gennemført begge dele; men når man - som jeg - hver anden dag er sammen med 30 andre mennesker, som også har løbet adskillige maratons og har lavet mindst én og flere har lavet 10 ironman triatlons, så er det måske ikke så enestående, at man har lavet det ene og andet. - Og så handler det også om tiden. Der er enorm forskel på, at bruge 9,5 timer og 16,5 timer.

Jeg skriver dog i mine ansøgninger, at jeg dyrker daglig motion, og deltager i konkurrencer. Så kan interviewer jo spørge ind, hvis de vil lære noget.


http://viljestyrke.com

0 kommentarer
1
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.