Bedre vilkår for narkomaner

06-09-2011
3 min.

Gennem de sidste år har Povl Skov brugt en stor del af sin fritid på frivilligt arbejde for DUGNAD – en forening, der arbejder for bedre forhold for stofmisbrugere på Vesterbro.

Da Povl Skov flyttede tilbage til Vesterbro i 2008, oplevede han, at bydelens narkoproblemer var langt mere massive, end da han forlod området nogle år tidligere. Og den dag en stofmisbruger brugte hans trappesten som toilet, begyndte den nu 41-årige cand.scient.pol. selv at involvere sig i sagen.

”Grænsen var nået. Det var virkelig trist at opleve, og jeg tænkte, at vi må kunne levere en bedre indsats over for den svageste gruppe i vores samfund,” siger Povl Skov, som derfor engagerede sig i foreningen DUGNAD, hvor han blev valgt som bestyrelsesformand i 2009. 

En milepæl i foreningens arbejde var åbningen af en cafe på Halmtorvet i 2008, hvor stofmisbrugere kan få et gratis måltid sund mad, en kop kaffe og benytte toiletterne.

”Man kan jo godt flytte narkoproblemet lidt rundt ved at indføre forbudszoner, men jeg tror, at nøglen til bedre narkoløsninger ligger i at skabe bedre vilkår for gadens folk. Med cafeen kan vi tiltrække stofmisbrugerne med det gode. Det er både mere værdigt for dem, og samtidig fjerner det problemet fra gaden. I hvert fald i noget tid.”

Cafeens økonomi, som primært løber rundt ved hjælp af satspuljemidler og en kæmpestor frivillig indsats fra omkringboende vesterbroere, kom i forsommeren 2010 under stort pres. Den daværende leder stoppede, og driften af cafeen er nu overgået til Københavns Kommune og Mændenes Hjem.

”De frivillige, medarbejderne og bestyrelsen knoklede benhårdt hele efteråret på at finde en løsning for cafeen, og jeg er glad for, at det gode initiativ nu kan fortsætte,” siger Povl Skov, som vedbliver med det frivillige bestyrelsesarbejde i DUGNAD ved siden af jobbet som kommunal konsulent.

Hvor meget tid bruger du på DUGNAD?

”I øjeblikket cirka fem timer om ugen. Men fra maj 2010 og året ud, da vi var i økonomiske og ledelsesmæssige vanskeligheder, brugte jeg op mod 20 timer om ugen. Det var for meget ved siden af job og familie, men krisen gjorde det nødvendigt, for selvom det er et græsrodsinitiativ, så er bestyrelsen jo ansvarlig. Det var også alt arbejdet værd, at vi fik sikret, at cafeen består.”

Kan du bruge din djøf-uddannelse i dit frivillige arbejde?

”I høj grad. Min uddannelse gør det nemmere for mig at have kontakt med kommune og ministerier, fordi jeg forstår deres faglighed og vilkår. Det er en fordel at kunne matche sine samarbejdspartnere på den måde. Jeg er også bevidst om, at jeg ikke er eksperten på det socialfaglige område, så jeg holder mig til økonomien og det strategiske niveau. Og til at sikre samarbejdet mellem de forskellige interessenter og forsøge at afmontere konflikter.”Hvad betyder DUGNAD?

”Det er et norsk ord, der betyder, at lokalområdet samles for at løse en konflikt eller i fællesskab løfte en opgave. Alle bidrager med det, de kan. Sådan er det også i foreningen DUGNAD på Vesterbro, hvor op til et par hundrede mennesker har været involveret siden starten i 2006.”

Er det ikke ærgerligt, at cafeen, som I har knoklet for at få op at stå, nu skal drives videre af nogle andre?

”Selvfølgelig. Men i sådan en situation handler det om at holde fokus på det centrale, og det er, at stofmisbrugerne skal have bedre forhold. Vilkår og betingelser ændrer sig hele tiden, og så må man få det bedste ud af det. Det, synes jeg, lykkedes for os. Ikke uden knubs, men i det store hele.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.