Hver tredje unge djøfer vil tidligt på pension

09-08-2011
2 min.

Mange djøfere under fyrre ser stort på den megen snak om efterlønsreform og senere pensionsalder. En tredjedel regner med at forlade arbejdsmarkedet senest, når de er 65 år, viser undersøgelse.

En tredjedel af djøfere under fyrre blæser højt og flot på de politiske vinde, der vil have os til at gå senere på pension. Djøferne forventer nemlig at gå pension senest, når de fylder 65 år og syv procent af dem senest som 62 årige. Det viser en undersøgelse, som Djøf har gennemført blandt 1.135 djøfere under fyrre år.

Ikke underligt, for djøferne er jo i en økonomisk luksusposition, der gør dem uafhængige af folkepensionsalder og efterløn eller ej, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.

Omkring halvdelen af de yngre djøfere regner dog med, at de først trækker stikket til arbejdsmarkedet, når de er mellem 66 og 70 år. Og 15 procent har ingen planer om at lade sig pensionere, før de er mellem 70 og 75 år.

Djøferne går på pension, når det passer dem

Når de yngre djøfere ser på fremtiden, er det altså meget forskelligt, hvordan og hvornår de forestiller sig, at begynde deres otium. Ikke underligt, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Center for Arbejdsmarkedsforskning – Aalborg Universitet.

”Politikerne kan sige og gøre, hvad de vil. På grund af djøfernes store arbejdsmarkedspensioner er de jo i en økonomisk luksusposition, der gør dem uafhængige af folkepensionsalder og snakken om efterløn eller ej. De kan frit vælge, hvornår de går på pension. Det er lysten og helbredet og ikke økonomien, der er afgørende,” siger Flemming Ibsen.

Kvinderne går tidligere end mændene

Det er i højere grad kvinderne end mændene, der forventer at gå tidligt på pension. Og ifølge Flemming Ibsen er det et helt klassisk billede.

”I et ægteskab er mændene typisk ældre end kvinderne, og hvis de skal gå på pension samtidig, er kvinden ofte yngre end manden. Og igen er økonomien ingen hindring for, at kvinden går tidligt. Samtidig afspejler det nok også nogle forventninger hos kvinden om at have overskud og tid til børnebørn, som måske typisk ikke er helt så udtalt hos mændene.”I den anden ende forventer mere end hver femte mandlige djøfer da også først at gå på pension, efter de er fyldt 70 år, mens det kun gælder godt hver tiende kvinde.

”Og det er igen ikke pengene, de er afhængige af. De kan bare ikke forestille sig et liv uden arbejde. Men det er ikke sikkert, at de bliver ved med at arbejde så længe, når det kommer til stykket. For det kan jo være, at konen får dem til at stoppe tidligere,” siger Flemming Ibsen.

En typisk djøfer

Flemming Ibsen er selv 67 år og regner med at gå på pension, når han fylder 70. Både fordi han mener, at det til den tid ikke længere er passende for en mand på hans alder at gå rundt blandt alle de unge studerende, men i høj grad også fordi, hans kone til den tid er 64 år, og de har besluttet at gå på pension samtidig.

Og det passer Flemming Ibsen glimrende, og han bedyrer, at han til den tid ikke er bange for at komme til at savne sit arbejde!

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.