Ledigheden er størst i Nordjylland

19-07-2011
1 min.

Enestående natur, et rigt kulturliv og skønne egnsretter. Nordjylland har det hele. Undtagen arbejdspladser.

Ledigheden blandt nordjyske akademikere er stor. Otte procent af Djøfs nordjyske medlemmer står uden for arbejdsmarkedet, og Nordjylland er den region, hvor arbejdsløsheden blandt djøfere er størst. Det er dog ikke nogen nyhed. Sådan har det nemlig været de seneste ti år.

”Regionen er følsom overfor konjunkturforandringer. Den nordjyske erhvervsstruktur er hårdt ramt i nedgangstider. Til gengæld falder ledigheden markant ved højkonjunktur. Sådan har det altid været,” siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Uddannet til ledighed 

Særligt de nyuddannede djøfere er hårdt ramt. 51,2 procent af de nordjyske dimittender er arbejdsløse.

”Den nordjyske hovedstad, Aalborg, er en universitetsby. Men hverken kommunerne eller virksomhederne kan aftage alle de unge mennesker, der bliver uddannet i regionen,” forklarer Flemming Ibsen.

Værst ser det ud for de kommunikationsuddannede og erhvervsjuristerne i Nordjylland. Her ligger ledigheden på henholdsvis 80 og 75 procent blandt de nyuddannede.

Forlad hjemstavnen 

Men der er håb forude for de arbejdsløse djøfere mod nord. De kan sagtens få job. Men det kræver, at de forlader hjemegnen.”De arbejdsløse djøfere skal flytte sig geografisk. Regionen og de nordjyske kommuner ansætter ikke mange akademikere. Det nordjyske erhvervsliv er domineret af små og mellemstore virksomheder, der heller ikke har tradition for at ansætte djøfere. Derfor er de nødt til at søge nye græsgange. De skal søge mod ministerier, styrelser og det private arbejdsmarked,” siger Flemming Ibsen.

En morale, der ikke altid falder i god jord. Nordjyderne er nemlig mere stavnsbundne end andre unge.

”Nordjyder er bundet til deres hjemegn i større udstrækning end andre danskere. Det er her, deres familie og venner bor. De har stærke bånd til området. Derfor trækker de tiden, og det er risikofyldt. Bliver man hængende for længe, risikerer man at blive langtidsledig,” konkluderer Flemming Ibsen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.