Kreative arbejdspladser er sundere

12-07-2011
1 min.

Trænger du til færre bekymringer på jobbet, så skift til en kreativ arbejdsplads.

Kreativitet gavner det mentale helbred og reducerer stress. Det konstaterer Farida Rasulzada, lektor ved Institut for Psykologi på Lunds Universitet. Hun har undersøgt, hvad et kreativt arbejdsmiljø betyder for medarbejdernes trivsel og sundhed.

En kreativ arbejdsplads er præget af positive tanker og energi. Velværet stiger, og stress-symptomer reduceres. Medarbejderne bekymrer sig mindre, sover bedre og har mindre hjerteflimmer. Resultatet er det samme uanset branche.

”Mennesker har en medfødt evne til at skabe. Når vi kommer på idéer, der har værdi for arbejdspladsen og fører dem ud i livet, udvikler vi os. At bidrage til arbejdspladsens fremgang gør os glade,” forklarer Farida Rasulzada til suntliv.nu.

Det sociale er afgørende

For at kreativiteten for alvor kan blomstre, skal omgivelserne være i orden. Et innovativt arbejdsmiljø skal passes og plejes.”Et kreativt arbejdsmiljø skabes ikke ved hjælp af morsomme stunder eller et såkaldt ’quick fix’. Det kræver struktur og opmærksomhed. Hemmeligheden er at give folk tid og støtte til at være innovative, have en mangfoldig gruppe af medarbejdere og mange sociale arrangementer. Gode ideer udvikles som regel sammen med andre,” uddyber Farida Rasulzada.

Farida Rasulzada har også undersøgt, hvilke kvaliteter en kreativ leder skal have. Hun har fundet ud af, at der er fem egenskaber, der kendetegner de kreative bannerførere. De er relationsorienterede, forandringsvillige, visionære, i forbindelse med omverdenen og har et bredt netværk.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.