Markant lønforskel blandt djøf-uddannelser

29.6.2011

af

Det kan læses på din lønseddel, hvilken djøf-uddannelse du har med i bagagen. Det har især stor betydning, hvilken uddannelsesbaggrund du har, hvis du er privatansat.

Hvis du har en baggrund som universitetsøkonom og er ansat i det private uden cheftitel, tjener du typisk næsten 8.500 kroner mere om måneden, end du gør, hvis du har en baggrund som cand.merc.er.

Og er du jurist, tjener du typisk 5.200 kroner mere om måneden end, hvis du har en samfunds- eller forvaltningsuddannelse, viser Djøfs seneste lønstatistik blandt djøfere med omkring ti års anciennitet.

På det offentlige arbejdsmarked er lønforskellen langt mindre blandt de forskellige djøf-uddannede. Her er forskellen mellem den uddannelsesbaggrund, der giver den højeste og den laveste honorering kun godt 3.000 kroner om måneden – igen er det universitetsøkonomen, der tjener mest og cand.merc.er, der tjener mindst.

Provins eller hovedstad

En forklaring på de store lønforskelle i den private sektor er ifølge Anders Hjortshøj, chefkonsulent i Djøf, at universitetsøkonomer i langt højere grad er ansat i hovedstadsområdet, hvor lønnen typisk er højest. Samtidig peger han på, at cand.merc.erne oftere end mange andre grupper søger ud i de små og mellemstore virksomheder i provinsen, der typisk ikke er lønførende.

Offentlig eller privat

At lønforskellene blandt de forskellige uddannelsesretninger er langt mindre i den offentlige sektor, forklarer Anders Hjortshøj med, at en stor del af lønnen er bestemt af overenskomster.

”Og overenskomsterne er langt hen ad vejen ens for alle. En lille del er dog individuelt forhandlet, og det er derfor, du alligevel har nogle variationer,” siger Anders Hjortshøj.

Men det er jo ikke bare uddannelsesretningerne, der bestemmer lønnen. Offentlig eller privatansat spiller i høj grad også ind på månedslønnen. Således tjener en privatansat universitetsøkonom lige godt 10.000 kroner mere om måneden end en offentlig ansat med samme uddannelsesbaggrund.


Lønstatistik - 9-11 års anciennitet - ikke-chefer


Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Anders
12 år siden
Jeg er uddannet på et universitet, og har en grad i økonomi (cand. oecon. fra AU), men jeg har så sandelig haft godt med fag fra hylderne om ledelse, regnskab, organisationsteori og deslige, dog har jeg ikke haft så meget som en cand. merc.'er med tilsvarende tilbøjeligheder, idet jeg jo også har haft en god del nationaløkonomiske og værktøjsfag. Jeg betragter dog emre min uddannelse som hørende under samfundsfagene end under finansiering. Hvem har ret i hvad man skal sammenlignes med?
Ulrik
12 år siden
Det er ikke korrekt Hans, Som universitetsøkonom (polit), kan jeg fortælle at vi ikke har nogen som helst form for marketing, regnskab eller strategifag, andet end en meget kort introduktion til erhvervsøkonomi i starten af studiet. Polit er mere matematisk og teoretisk, mens merc'ere er spredt ud over en masse retninger.