Kvindelige chefer udjævner løngabet

07-06-2011
1 min.
Når andelen af kvindelige chefer stiger bliver forskellen på kvinder og mænds løn mindre, viser ny svensk undersøgelse. Illustration:Paulo Buchinho

Kommer der flere kvinder i ledelse, kan løngabet mellem kvinder og mænd på sigt blive mindre. Det viser en ny svensk undersøgelse.

Hvis chefen er en kvinde, er løngabet mellem kvinder og mænds løn 1,5 procent mindre, end den ville være, hvis chefen var en mand. Det viser en ny undersøgelse fra det svenske ’Konjunkturinstitutet’.

Der er dog stadig markante og uforklarlige lønforskelle mellem kvinder og mænds løn. Også i Danmark. Blandt privatansatte djøfere er der en uforklarlig lønforskel på næsten syv procent. Og en forskel på næsten 12 procent, når tallet ikke er renset for cheftitler, brancher med videre.

Men løngabet skyldes måske netop, at der trods en stigende kvindeandel på chefgangene stadig er langt flere chefer af hankøn. Og på det felt står det i særdeleshed sløjt til i Danmark.

Vi har den tredje laveste andel af kvinder i ledelse målt blandt 23 EU-lande – det er kun Malta og Cypern, der afholder os fra at indtage en bundplacering. Og en FN-analyse placerer os på en 78. plads, når det gælder andelen af kvinder i ledelse.

Så mens noget kunne tyde på, at det kommer til at gå stærkere med at få mindsket gabet mellem kvinder og mænds løn i Sverige, fordi de har forholdsmæssigt flere kvinder med cheftitler, kommer det måske ikke til at gå helt så stærkt her i Danmark.Og om det svenske eksempel med kvindelige chefer som løngabsudlignere også passer på det danske arbejdsmarked, vides heller ikke.

”Men hvis det gør, er det da bare endnu et argument for at få flere kvinder i ledelse,” siger Lisbeth Kjersgård, chefkonsulent i Djøfs politiske afdeling.

Se hele den svenske undersøgelse – link i højre spalte.

Kommentarer

Frederik Lysgaard Vind

16.06.2011 kl. 13.23

Glimrende artikel, men det er som om at overskriften ikke for essensen af artiklen frem.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.