Er du også overskudsdjøfer

21-06-2011
2 min.

Du arbejder mange flere timer end danskere generelt. Og du ligger også i top, når det handler om kulturelle oplevelser, viser tal fra Gallup. Lidt overskudsmennesker er djøferne da – ellers var de ikke nået så langt, mener sociolog.

Er du gjort af noget helt særligt? Mere end hver tredje djøfer arbejder 40 timer og derover om ugen, mens det gælder mindre end hver fjerde dansker i det hele taget. Samtidig inviterer djøferne oftere middagsgæster end den øvrige befolkning, viser tal fra Gallup.

Og når det gælder transporten, hopper djøferne heller ikke over, hvor gærdet er lavest. Næsten hver anden djøfer cykler dagligt, mens det kun gælder godt hver fjerde dansker i det hele taget.         

Det kommer nok heller ikke som den store overraskelse, at djøferne er meget flittige avislæsere. De går langt oftere i teateret og på museum end den øvrige danske befolkning.

Slid og selvdisciplin

Men er djøferne bare totalt overskudsmennesker eller hvad?

Nej og så måske nok en lille smule. De er i hvert tilfælde nogle slidere, mener sociolog og livsstilsekspert Birthe Linddal.

”Hvis du vil have succes i dag, kræver det selvdisciplin. Du får jo kun nogle af samfundets topposter, hvis du arbejder hårdt, har vid og er engageret.”

Og ja, djøferne vil gerne have succes. Mere end tre ud af fire djøfere tilkendegiver nemlig, at det er vigtigt for dem.

Kultur giver point

Men når djøferne oftere inviterer til middag, når de går oftere i teater og på museum, så handler det også om de ’livsstilscirkler’, de bevæger sig i. Og her hører djøferne typisk til i det såkaldte blå-grønne segment, siger Birthe Linddal.

”Hvad du vælger at bruge din tid på, afspejler sig i, hvem du omgås. I nogle cirkler giver det ’point’ at gå til klassisk koncert, drikke specialøl og have årskort til Louisiana, mens det i andre giver point at gå til alle Brøndbys kampe. Spørgsmålet er så bare, om man primært gør det, fordi det interesserer én, eller fordi man gerne vil tilhøre en bestemt gruppe,” siger Birthe Linddal.Ærlige djøfere?

Og så er hun lidt uvis på, om djøferne nu også svarer helt ærligt i sådan en Gallup-undersøgelse.

”Djøferne ved jo godt, hvad der er ’fint’, og hvad der ikke er ’fint’, og det smitter måske af på deres svar,” siger Birthe Linddal.

Og så skal det da samtidig lige nævnes, at djøfere ifølge dem selv stort set aldrig går på grill- og burgerbar, mens de til gengæld i langt højere grad er medlem af en velgørende/humanitær organisation end den øvrige danske befolkning.

Kommentarer

Sylvia Fredenslund

24.06.2011 kl. 14.07

Af Djøfs hjemmeside fremgår det, at Djøf i 2010 lavede en stress og mobbe undersøgelse. Heraf fremgår det at:
Her er det fortsat hver 4. djøfer (24 %), der dagligt er generet af stress (samme niveau i 2010 som i 2008). Og stress er lige udbredt i den offentlige og private sektor og på tværs af stillingsniveau.

Så måske har djøfere 1) en højere tærskel for stress-accept eller 2) en dårligere evne/vilje til at mærke efter hvornår "bægeret er ved at være fyldt" og få sagt fra til deltagelse i alle de "rigtige muligheder"

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Peter Jørgensen

01.07.2011 kl. 10.10

Der findes også DJØF'ere som formentlig er lidt sværere at placere i den ene eller anden kategori ("livsstilscirkel").

Selv er jeg DJØF'er og elsker (desværre) to ristede med brød fra pølsevognen og en tur på Louisiana:)

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.