Trætte dommere dømmer hårdere

10-05-2011
1 min.

Dommere forholder sig ikke kun objektivt til jura. De afgør sager ud fra, om de er sultne og trætte, skriver videnskab.dk.

Ifølge et amerikansk-israelsk studie vil chancen for en positiv dom være stor, hvis dommeren lige har holdt pause. Omvendt er der en meget stor sandsynlighed for at havne bag tremmer, hvis ens sag ligger lige inden en pause. Det skriver videnskab.dk.

Forskerne har undersøgt, hvordan israelske dommere dømte i 1.112 sager om prøveløsladelse. Lige efter en pause var chancen for prøveløsladelse 65 procent. Herefter faldt den stødt til nul. Mønstret vist sig hos alle dommere på alle dage.Forskerne er overbeviste om, at man kan overføre deres resultater til andre brancher. Og det er lektor i Bæredygtigt Arbejdsliv fra RUC, Henrik Lambrecht Lund enig i. Han kan genkende sine egne resultater fra skoler og sygehuse.

”Vi har undersøgt pausers betydning for folk, der arbejder med mennesker, som dommere gør. Det viser, at det kræver pauser at vise empati og sætte sig i andre menneskers sted,” siger Henrik Lambrecht til videnskab.dk.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.