Pas på med de høje grundlagsrenter

11.5.2011

af

Foto: Tom Ingvardsen/Scanpix

Foto: Tom Ingvardsen/Scanpix

Overvej jeres høje grundlagsrenter. Ellers risikerer I, at jeres pensioner bliver udhulet, lyder det fra JØPs bestyrelse. Der bliver omvalg i afdeling 1.

Efter JØPs generalforsamling 27. april står det fast, at der atter bliver omvalg i afdeling 1.

Begrundelsen er, at pensionerne langsomt og sikkert udhules, hvis man beholder de høje grundlagsrenter. De lægger så skrappe bindinger på investeringsstrategien, at pengene ikke kan komme til at yngle.

”Omvalget er et tilbud. Men for langt, langt de fleste af jer vil det være en meget risikabel strategi at lade jeres pension stå med disse høje garantier,” sagde JØPs formand, Agnete Raaschou-Nielsen.

Hun viste en dias med et regneeksempel for de 350 fremmødte:

Et medlem med en grundlagsrente på 3,9 procent, der som 60-årig får 120.000 kr. i pension om året, får også 120.000 kr. om året som 90-årig. Hvis garantien droppes, får medlemmet 140.000 kr. som 60-årig og knap 160.000 kr. som 90-årig.

”Det er ikke en garanti, men vores forventning,” forklarede hun.

JØPs problem er det samme, som alle andre kasser med høje grundlagsrenter og livrenteordninger slås med, understregede hun.

Nemlig lavrentesamfundet, længere levetid, beskatning af pensionsafkastet – og som den direkte udløsende faktor: EUs nye Solvens II, der skærper kravet til kassernes økonomiske stødpude stærkt.

Usikre medlemmer

JØP er insolvent. Derfor vil bestyrelsen have jer til at vælge en ringere ordning, lød det fra Lars Wismann.

Nej, JØP er ikke insolvent, lød det fra Agnete Raaschou-Nielsen.

”Tværtimod viser vores beregninger, at vi kan leve op til kravene i Solvens II. Men derfor skal der alligevel findes en løsning nu. Det er uholdbart, at pensionerne i afdeling 1 taber købekraft, fordi vi på grund af udefrakommende bindinger får meget svært ved at regulere dem. Vi kan ikke investere os ud af det.”

De pensionerede JØP-medlemmer var dog ikke så trygge ved sagen. En række var på talerstolen og udtrykte tvivl, usikkerhed – og for fleres vedkommende mistillid til bestyrelsen.

Anne Flindt slog ned på dét, der efter hendes mening stod med småt i tilbuddet med omvalg: At det er med ’betinget levetid’. Det vil sige, at hvis levetiden viser sig at stige udover dét, som JØP allerede har estimeret med – hvilket jo koster – så bliver det for egen regning og går fra ens pension. Også hvis man er pensioneret medlem.

”Før var jeg oppe at sige, at vi bare skulle skynde os at vælge om. Nu er jeg ikke så sikker længere.”

Nej til second opinion

Jette Vorstrup havde indgivet skriftligt forslag om, at JØP skal indhente en uafhængig second opinion af, om det virkelig var nødvendigt med omvalget.

Agnete Raaschou-Nielsen afviste forslaget.

”Vi har allerede indhentet en second opinion fra Deloitte vedrørende solvensberegningen. Hele dette område er så teknisk reguleret, at vi ikke tror, at endnu én kan bringe relevant nyt frem.”

Forslaget blev stemt ned med 939 stemmer imod og 105 for.

Jesper Hansen, der var et af de få ikke-pensionerede medlemmer af afdeling 1 på talerstolen, roste, at der ligger et konkret omvalgstilbud.

”Tak for det. Det er balanceret. Og det gør op med, at nogen kan regne med, at andre betaler for deres pension,” sagde han.

Køreplan for omvalg

Samtlige 23.750 medlemmer i afdeling 1 får nu tilsendt et omvalgstilbud med en individuel beregning fra JØP i oktober-november.

Pension er svært stof. Derfor bliver tilbuddet om omvalg gentaget af hensyn til de medlemmer, som ikke synes, de er klar til at tage beslutningen endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet