På jobjagt

24-05-2011
6 min.

Der er masser af muligheder, når du er på jagt efter job. Men hvad virker bedst, og hvordan bruger du værktøjerne? Vi får en HR-direktørs råd til, hvordan du maksimerer dine chancer for at score jobbet.

Når du er på jagt efter et job, så tag først og fremmest et godt kig på dit netværk, og find dem, der kan hjælpe dig i den rigtige retning – enten ved selv at sætte dig direkte i forbindelse med de relevante personer, eller få nogen, der kender nogen, til det:

”Det er ikke pinligt at være på jagt efter et nyt job. Og netværket er ofte den bedste vej til et andet job,” lyder det fra Anja Hasselbalch, der er Human Resources Director hos Hewlett-Packard – et job, hun i sin tid fik netop igennem sit netværk.

”Du springer køen af ansøgere over og kommer hurtigere i kontakt med beslutningstageren,” siger Anja Hasselbalch.

Hun forstår også godt, at chefer rundt omkring i organisationerne er glade for metoden:

”De køber sig sikkerhed ved at ansætte en medarbejder, som de kender lidt bedre eller har fået anbefalet.”

Netværk skaffer rigtig mange job, og derfor skal det bruges, råder hun.

”Netværket skal kontaktes – gerne telefonisk og efterfølgende med en mail inklusive et cv, som de kan sende videre i deres netværk.”

Svar på stillingsannoncen i din ansøgning

Ser du et relevant job slået op, så betragt stillingsannoncen som et brev, du skal besvare.

”Det, der beskrives i stillingsannoncen, skal du svare på i din ansøgning. Den skal også vise, at du er interesseret i stillingen, og at du kan udfylde den. Sørg for at fortælle, hvorfor du søger, hvorfor virksomheden er interessant for dig, hvorfor jobbet er spændende, hvordan det hænger sammen med, hvad du ellers har lavet – og hvad det er, der gør, at du kan udfylde stillingen. Husk på, at ansøgningen er din eneste chance for at sælge dig ind til en samtale,” råder Anja Hasselbalch.

Hun opfordrer desuden til, at du sikrer dig, at din ansøgning har struktur. Følgebrevet skal motivere din ansøgning, og cv’et skal dokumentere, at du er kvalificeret til jobbet. Drop de indforståede termer og forkortelser. Mange ansøgninger bliver i første omgang screenet i HR afdelingen, som ikke nødvendigvis har den faglige indsigt.

Og du kan sagtens følge op på din ansøgning telefonisk. Det øger opmærksomheden omkring den, siger Anja Hasselbalch.

Kom i stald hos en headhunter

En headhunter kan også bruges til at bringe dig i spil til et nyt job. Han ser og kender ofte andre muligheder, end du selv gør, og kan typisk sparke nye døre ind.

”Headhunteren er professionel og har derfor et bredt netværk. Han lever – i modsætning til dig selv – af at matche jobs og ansøgere,” siger Anja Hasselbalch.

”På visse niveauer er det normalt, at virksomhederne anvender en headhunter, og er du selv på det niveau rent stillingsmæssigt, bør du kontakte de forskellige headhuntere og gøre opmærksom på, at du er på udkig efter et nyt job. Headhunteren er som regel interesseret i at have cv’er i sin jobbank. Det er hans varer på hylden.”

Ønsker du at få hjælp fra en headhunter i din jagt på drømmejobbet, så gælder det om at vælge den rette.

”Headhunterne har som oftest visse brancher eller faglige områder, de fokuserer på, så du skal sikre dig, at du kontakter dem, der opererer inden for det område, du søger job i.”

Søg uopfordret, når horisonten er længere

Indimellem kan du ramme plet med en uopfordret ansøgning. Det kræver dog, at du er heldig med timingen eller har en længere tidshorisont på jobskiftet.

I nogle tilfælde kan det give mening at målrette din uopfordrede ansøgning til en specifik funktion, fx ved at påpege stillinger, som du har bestredet tidligere, og ved at beskrive de kompetencer, du er i besiddelse af. Så hjælper du HR med at matche dig bedst muligt i forhold til ledige stillinger i virksomheden.

Kender du navnet på den potentielle chef, er det en god ide at stile ansøgningen direkte til ham. Skal den omkring HR-afdelingen, kan han sende den videre, eventuelt med en kommentar om, at han gerne vil se dig til en samtale.

Den uopfordrede ansøgning er dog benhårdt arbejde, påpeger Anja Hasselbalch:

”Du skal være mentalt indstillet på mange afslag. I nogle tilfælde måske slet ingen feedback. Og for at få noget ud af den uopfordrede ansøgning skal den stadig målrettes virksomheden og eventuelt følges op af en telefonisk kontakt til HR-afdelingen.”Vær dog varsom med for hyppig opfølgning. Føl dig frem, og check med HR, om det er ok, at du løbende følger op, eller om de har et godt system, der sikrer, at de tager fat på de uopfordrede ansøgninger som del af deres ansættelsesproces.

Tips til jobjagten

 • Brug dit netværk til at komme i kontakt med de rette folk på rette sted.
 • Har du en længere tidshorisont på dit jobskifte, så læg dine data ind i emnebanker i de virksomheder, du drømmer om at arbejde hos.
 • Er du på ledelsesniveau, så kontakt en headhunter med speciale i den type jobs, du går efter. Han har nøgler til andre døre, end du selv har – og hører om jobs, du ikke nødvendigvis selv finder frem til.
 • Vis engagement i jobbet og virksomheden – allerede fra din første kontakt. Lav grundigt forarbejde.
 • Glem alt om standardansøgningen. Lav en målrettet og meget gennemarbejdet ansøgning til det specifikke job, du søger. Det handler om kvalitet i forhold til kvantitet.
 • Forbered dig grundigt til ansættelsesinterviewet, blandt andet ved at gennemgå virksomhedens website og læse de seneste avisartikler om den.

Sådan bruger du den uopfordrede ansøgning

 • Den uopfordrede ansøgning skal også være målrettet. Altid til virksomheden og gerne til en bestemt funktion.
 • Følg op telefonisk til HR-afdelingen for at høre, hvor din ansøgning er i systemet, og hvordan den bliver behandlet videre herfra.
 • Bliv ikke skuffet, hvis du slet ikke hører fra virksomheden, når du har sendt en uopfordret ansøgning. Ikke alle virksomheder har kapacitet til at besvare uopfordrede ansøgninger.

Sådan bruger du den klassiske ansøgning

 • Brug aldrig en standardansøgning!
 • Motiver din ansøgning af netop det her job – og sørg for at få fortalt, hvordan du er kvalificeret til det.
 • Undlad indforståede termer og forkortelser, som HR-afdelingen ikke nødvendigvis forstår. Du risikerer at blive sorteret fra, inden ansøgningen når hen til dem, der kender fagsproget.

Sådan bruger du dit netværk

 • Vær ikke genert eller flov over dit ønske om at skifte job – og heller ikke over at gøre brug af dit netværk. Næste gang er det dig, der hjælper den anden vej.
 • Tag direkte kontakt til dem i dit netværk, der er relevante for din jobsøgning, gerne telefonisk.
 • Send efterfølgende en mail med dit cv, så folk kan sende det direkte videre til de rette personer.

Sådan bruger du headhunteren

 • Find en headhunter, der har speciale i den branche eller type af jobs, du er interesseret i.
 • Brug gerne flere på samme tid. De har alle forskellige kontakter og muligheder at gøre brug af.
 • Brug headhunteren til at få detaljeret information om jobbet, chefen, virksomheden og kulturen, inden du kommer til samtale.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.