Dystre tider for nyuddannede

23-05-2011
2 min.

Aldrig har der været flere arbejdsløse djøfere end i dag. Særligt de nyudannede djøfere er hårdt ramt af den økonomiske krise og sparetider i det offentlige. Djøfbladet giver dig her et overblik over den nationale beskæftigelsessituation for djøfere.

Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Der er heftig kamp om jobbene – særligt blandt dimmittenderne. Omkring en tredjedel af de nyuddannede har mere end svært ved at dirke døren til jobmarkedet op. Så grelt har det ikke været siden rædselsåret 2004, hvor hele 42 procent af de nyuddannede måtte kigge langt efter deres første job.

Ser man på den generelle ledighed blandt djøfere, er situationen tilsvarende dyster. Aldrig har der været flere ledige djøfere end i dag, hvor tusinder kæmper om de få ledige stillinger.

”Overordnet er der ingen vækst lige nu i djøf-beskæftigelsen. Vi befinder os stadig på bunden og ikke på vejen op. Den meget beskedne vækst, der er i dansk økonomi, hentes hjem ved at effektivisere og outsource, ikke ved at ansætte,” siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf, Lars Munck.

Det ser sort ud i Nordjylland

Situationen er som altid værre for nogle end for andre. Er du fx nyuddannet djøfer i Nordjylland, kan det være svært at bevare optimismen. Her går mere end halvdelen af de nyuddannede ledige, mens det er omkring hver tredje i de øvrige regioner.

Chancen for at få foden indenfor på arbejdsmarkedet afhænger dog også af uddannelse. På landsplan går knap halvdelen af de nyuddannede cand.com.'ere og scient.soc.'ere forgæves i jagten på det første job, mens det ser lidt bedre ud for cand.merc.'erne, juristerne og universitetsøkonomerne, som ikke i samme omfang mærker krisen.

Det lysner i det private erhvervsliv

Det lysner måske sidst på året for djøfere med uddannelser rettet mod det private erhvervsliv, vurderer Lars Munck.

Ledigheden er faldet hos ingeniører og arkitekter, som normalt er de første, der mærker et opsving. Djøferne følger typisk efter med et halvt til et helt års forsinkelse, dog undtaget cand.merc.'erne, hvor det går hurtigere.”Så hvis vi her ser begyndelsen til et konjunkturopsving, må vi forvente et fald i ledigheden for de djøfere, hvis uddannelser er mest orienteret mod det private erhvervsliv formentlig i slutningen af året,” siger han.

Derimod ser det svært ud for de forvaltningsuddannede også i et længere perspektiv.

”Her stiger ledigheden fortsat markant. Samtidig vil det offentlige arbejdsmarked være trængt, så langt øjet rækker.”

Læs mere om djøfernes arbejdsmarked lige nu i djøfblad nr. 10, 2011.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.