Få styr på din energi

14-03-2011
1 min.

Når energiniveauet er i bund, tager alting længere tid. Derfor er det lige så vigtigt at holde styr på sit energiregnskab, som at holde styr på kalenderen.

Hvad gør man, når døgnet føles for kort til de mange arbejdsopgaver, mens man bliver stadig mere udmattet? Måske blunder man et øjeblik og drømmer om et døgn med mere end 24 timer?

Vi kan ikke få mere tid, men måske kan vi få mere energi og udnytte tiden bedre?

”Det handler om at have fokus på sin energi: Hvad er dit nuværende energiniveau? Hvad giver dig energi? Hvad dræner dig for energi?” siger Christian Ørsted fra Ørsted Udvikling & Ledelse, der underviser og coacher danske ledere i energy management.

”Den store barriere er at mærke efter. Det er det sidste, man har lyst til, når man har travlt og er i energimæssigt underskud, for så mærker man, hvor meget i underskud man er. Men det er lige her, man må holde sig selv fast. Skabe rum til sig selv i løbet af dagen, holde små pauser og løbende mærke efter, så man kan gøre noget ved det, før underskuddet bliver for stort. For ens egen og for kollegaernes og familiens skyld,” siger Christian Ørsted.

Fire former for energiI energy management arbejder man med fire former for energi: En fysisk, en mental, en følelsesmæssig og en spirituel. De fire energiformer er ikke isolerede, men påvirker hinanden. Hvis energiniveauet er lavt på ét område, virker det negativt ind på de områder, man er stærkere på. Og omvendt: Hvis man har meget energi på ét område, kan det smitte positivt af på de andre områder.

”De fleste, jeg møder, er meget stærke på den følelsesmæssige og mentale energi. De er gode til at planlægge og strukturere og til at sætte sig ind i andres følelser. Men de er ofte svage på den fysiske og spirituelle energi,” siger Christian Ørsted og fortsætter:

”Den fysiske energi handler om grundlæggende ting som søvn, pauser, ernæring og fysisk aktivitet. Når de fysiske reserver løber tør, er der simpelthen mindre at give af. Omvendt er det muligt at få et højt fysisk energiniveau, der holder hele dagen, hvis man sørger for at få sovet godt om natten, holder pauser, spiser fornuftigt hver tredje time og er fysisk aktiv.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.