Djøf-undersøgelse om embedsværdier

22-03-2011
1 min.

Djøf gennemfører nu en undersøgelse blandt embedsmændene om, hvordan det står til med de grundlæggende embedsværdier – lovmæssighed, sandhedsforpligtelse, faglighed og politisk neutralitet.

Det har givet en del omtale i medierne i forbindelse med statsløsesagen og Birthe Rønn Hornbechs fyring.

Men undersøgelsen blev bebudet for mere end et år siden af Djøfs Overenskomstforenings formand, Lars Qvistgaard, som også fortalte om den i et interview i Djøfbladet.

”Det er ikke noget, vi sætter i gang på grund af den verserende sag i Integrationsministeriet, selvom det måske har set sådan ud i medierne. Men det er klart, at statsløsesagen aktualiserer og øger interessen for undersøgelsen,” siger Lars Qvistgaard.

Undersøgelsen er en opfølgning på den fagligt-etiske vejledning for embedsmænd specielt møntet på gråzoner, som det såkaldte Lars Nordskov Nielsen-udvalg skrev for Djøf i 1993 efter Tamilsagen. Udvalget anbefalede, at Djøf på et tidspunkt fulgte op med en ny statusopgørelse eller temperaturmåling blandt medlemmerne.”Det er dét, vi nu gør. Ikke fordi vi tror, at embedsværkets forvaltning ikke er af en høj faglig og etisk kaliber. Tværtimod. Men fordi vi lever i et dynamisk demokrati, som hele tiden producerer nye udfordringer for embedsmænd, så der kan være nogle hjørner eller nye gråzoner, som der bør kastes lys på,” siger han.

Undersøgelsen vil fx søge ind til, om embedsmænd kommer i klemme mellem faglighed og loyalitetspligt.

Lars Qvistgaard forventer, at de første resultater fra undersøgelsen ligger klar i løbet af efteråret.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.