Høj pris for EU-job

Vibeke Rasmussen ville ikke have været sine ti år i Afrika og Bruxelles foruden, men er til gengæld ikke i tvivl om, at udenlandsopholdet har bremset hendes karriere i Danmark.

Efter mere end ti år i udlandet som EU-rådgiver vendte Vibeke Rasmussen i 2006 hjem med en faglig kuffert godt pakket med internationale kompetencer. Troede hun i hvert fald selv. Men det var hverken de offentlige eller de private danske arbejdsgivere enige i.

”Jeg var egentlig ret optimistisk, da jeg tog hjem med min familie for fire år siden. Den danske økonomi gik godt, og der var mangel på arbejdskraft. Samtidig havde jeg oparbejdet nogle kompetencer, som jeg egentlig forventede ville være efterspurgte i Danmark. Foruden sprogkundskaber var det international forhandling, bistandsrådgivning, projektledelse og multikulturel forståelse. Men det havde ikke den store interesse herhjemme,” fortæller Vibeke Rasmussen.

Hun var under sit studie studentermedarbejder i Udenrigsministeriet og søgte som nyudklækket cand.polit. i 1994 en JPO-stilling, som er en toårig traineestilling for nyuddannede i EU eller FN. Efter to år i Malawi som økonomi rådgiver takkede hun ja til et job ved Europa-Kommissionen i Bruxelles som EU-rådgiver for regional bistand – først i det sydlige Afrika og derefter på Afrikas Horn. Men efter knap 12 år ude og efter at have stiftet familie besluttede Vibeke Rasmussen at vende tilbage til Danmark, hvor hun begyndte at søge jobs. Hun søgte fra starten bredt, men dog primært i internationalt orienterede organisationer og virksomheder med en forventning om, at man her ville kunne bruge hendes internationale kompetencer.

”Alle steder var de venlige og sagde: ’Ih, hvor spændende’, men alligevel var det tydeligt, at de syntes, at det, jeg kunne, var lidt fremmed. Private virksomheder begrundede typisk afslagene med, at jeg ikke kendte nok til dansk erhvervsliv, og offentlige organisationer sagde, at jeg manglede netværk og erfaring i centraladministrationen. De ville have en, der kunne træde direkte ind i stillingen,” fortæller cand.polit.en, der på den ene side syntes, det virkede navlebeskuende, at hverken offentlige eller private danske arbejdsgivere rigtigt forsøgte at forstå, hvad hendes internationale baggrund kunne bruges til. Samtidig blev hun på den anden side også mere og mere ydmyg, efterhånden som afslagene tikkede ind, og derfor begyndte Vibeke Rasmussen at nedtone sine internationale kundskaber.Efter otte måneders ledighed og 40 ansøgninger besluttede Vibeke Rasmussen at gå en helt anden vej. Hun søgte job i PBS og var lettet, da hun fik stillingen, også selvom hun på flere områder var overkvalificeret. I dag er hun videre i organisationen og er nu leder for en skandinavisk afdeling, hvor hun i højere grad bruger sine erfaringer og internationale kompetencer.

”Jeg har et godt job i dag, som jeg er glad for. Og jeg ville heller ikke have været mine mange år i udlandet foruden. Men de har haft en pris. Var jeg blevet i Danmark og gået den slagne karrierevej, var jeg nok kommet længere i karrieren, end jeg er i dag,” slutter hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.