Barselsordninger og kvinders karriere

22-02-2011
1 min.

Lukrative barselsordninger kan være med til at spænde ben for kvindernes karriere, mener forsker fra London School of Economics.

I de lande, som har de ringeste barselsordninger for kvinder, fx USA, er der flest kvinder i topstillinger og på bestyrelsesposter. Det viser en undersøgelse ’Feminist Myths and Magic Medicine’, som forskeren Catherine Hakim har gennemført.

I de nordiske lande, der har nogle af verdens bedste barselsordninger, hænger kvinderne omvendt bagefter, når det gælder topposter og bestyrelsespladser, viser Catherine Hakims undersøgelser.

En ny britisk undersøgelse blandt 10.000 arbejdsgivere viser også, at kun 26 procent ønsker at ansætte småbørnsmødre. Sidste år var andelen 38 procent. Hver tredje af arbejdsgiverne begrunder fravalget af småbørnsmødrene med barselsordningerne, skriver aftenposten.no.

Men løsningen på ovenstående problemer er ikke at forringe barselsordningerne i Danmark, siger Lisbeth Kjersgård, chefkonsulent i Djøf.”Et af problemerne er, at vi har en barselslovgivning og en lønstruktur, som understøtter en fortsat meget skæv fordeling af barslen mellem de to køn. Et andet problem er, at det - i modsætning til fx USA - er langt mindre legitimt og økonomisk tilgængeligt at betale sig fra hjælp i hjemmet,” siger Lisbeth Kjersgård.

Derfor arbejder Djøf både for en øremærket barsel til mænd, for højere barselsrefusion til arbejdsgivere, for flere kvinder i ledelse og for tilskud til hjemmeservice, fortæller hun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.