Chefens ven ikke altid bedst til jobbet

13-12-2011
1 min.

Netværk er godt. Men det er ikke godt, hvis chefen bruger det til at ansætte folk, som ikke er de bedst kvalificerede til jobbet. Næsten hver fjerde djøfer har oplevet ukvalificerede venne-ansættelser.

Ny undersøgelse blandt erhvervsaktive djøfere viser, at de i stort omfang bruger netværk, når de søger job. 55 procent af djøferne siger, at deres netværk har medvirket til, at de fik deres nuværende job. 61 procent har anbefalet en fra deres netværk til et job.

”Netværk er en afgørende kompetence, som skal trænes og bruges, hvis man vil være konkurrencedygtig. Fx skal de ledige nyuddannede djøfere prøve at finde nogle gode ambassadører, der kan anbefale dem for det, de er gode til,” siger netværkschef i Djøf, Lars Brittain. 

Bagsiden ved netværk

Men undersøgelsen viser også, at ansættelser gennem netværk har en bagside.

30 procent af djøferne i undersøgelsen mener ikke, at det er de bedst kvalificerede, der bliver ansat gennem netværk. Næsten hver fjerde har oplevet, at deres chef har ansat ukvalificerede medarbejdere gennem sit netværk.

Fordi netværk er så vigtigt for djøferne, er så mange dårlige rekrutteringer bekymrende, siger Lars Brittain.

”Der vil stå en medarbejder, som falder igennem, en chef, der har lavet en dårlig rekruttering og måske en kollega med røde ører, fordi hun/han har anbefalet en ukvalificeret.” 

Dyrt at fejlansætteDirektør i Mercuri Urval Steen Vidø tror, at det reelle tal nærmere er, at halvdelen af dem, der bliver ansat gennem netværk, ikke er den bedst kvalificerede til jobbet.

”Samtidig er det jo markant, at en hel del djøfere ligefrem har oplevet, at der er blevet ansat en decideret ukvalificeret.”

Den slags gik måske i overflodstiderne for fem år siden, men ikke i krisetider som nu. Det har virksomhederne ikke råd til, og medarbejderne vil heller ikke finde sig i det, siger Steen Vidø.

”Networking handler om at være autentisk både, når man vil anbefales, og når man skal agere ambassadør. Man kan ikke snyde på vægten uden, det får konsekvenser. I sidste ende er det dine kvalifikationer og resultater, du bliver bedømt på,” understreger Lars Brittain.

Kommentarer

Lemmi Tui

01.02.2012 kl. 22.17

Jeg prøvede at gøre DJOEF opmærksom på dette problem for mange år siden, da COWI indførte store annoncer i dagspressen med foton på egne medarbejdere. I annoncen blev folk anmodede om at søge til COWI - men kun hvis hvis de kendte nogen i COWI. Jeg blev meget forarget over denne (uetiske) måde at annoncere på. DJOEFS svar til mig var, at der ingen problemer var i annoncerne. Jeres forslag var, at jeg skulle gå til jobsøgningskursus. Er I blevet klogere?
mvh
Lemmi Tui

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.