Vi har brug for en reform af folkestyret

30.11.2011

af

Selvom økonomien er stram, bør vores lokale demokrati have et gevaldigt eftersyn, inden det er for sent, mener forskere.

Der er et skrigende behov for en reform af det lokale demokrati, for mens antallet af kommunalpolitikere falder, vokser opgaverne i både mængde og kompleksitet. Men tænkehatten skal på, for der er hverken penge i statens eller kommunernes kasser.

”Gratis løsninger. Det er det, man skal lede efter,” siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Jeg tror, det bliver meget vanskeligt i disse år at komme igennem med noget som helst, der koster penge. Hvis politikerne får et eller andet gode, så rejser der sig et ramaskrig fra de forældre, som lige har fået lukket deres skole, eller fra de ældre, som kun kan få et bad hver tredje uge,” siger han.

Professor i statskundskab Tim Knudsen, Københavns Universitet, er enig i, at det bliver svært at finde nye penge til at forbedre vilkårene for kommunalpolitikerne. Men ikke desto mindre bør man gøre forsøget, mener han.

”Man burde jo have lavet en reform af hele kommunalbestyrelsens arbejde i forbindelse med kommunalreformen. Man lader, som om man kan blive ved med stort set det samme system og med deltidsarbejdende folk, som får nogle forholdsvis små honorarer for deres indsats. Jeg mener simpelthen, de er for dårligt honoreret. Og det gør, at de får for lidt tid,” siger Tim Knudsen.

At honorarerne bør øges, er hans kollega på Syddansk Universitet, professor i statskundskab Ulrik Kjær, enig i:

”Jeg mener, der er rigtig god grund til at kigge på deres vederlag. Vi beder nogle mennesker om at gøre deres privatliv meget vanskeligt. Og så bør der være penge til at hyre en babysitter og købe en pizza. Den betaling, man giver i dag, er lige symbolsk nok,” siger han.

Men betalingen kan også øges for meget, mener Ulrik Kjær.

”Så vil man løbe ind i, at nogle begynder at gøre det for pengenes skyld. Og det strider mod nogle af værdierne i vores demokrati. Vi vil jo gerne have, at politikerne er i det, fordi de har et politisk projekt, som de brænder vildt og inderligt for,” siger Ulrik Kjær.

Værn om idealerne

Ulrik Kjær mener også, det vil gå imod vores demokratiske idealer, hvis man gør byrådsarbejde til et fuldtidshverv, fordi politikerne vil blive afskåret fra de input, de i dag får igennem deres arbejde.

Roger Buch mener, en praktisk og økonomisk farbar vej til vitalisering af lokalstyret er at styrke de menige byrådsmedlemmers – og især oppositionspolitikeres – rettigheder.

”Det er klart, at oppositionen står svagest i dag, for det er altså lettere for borgmesteren – og i øvrigt også en udvalgsformand – at få lavet analyser i forvaltningen. Så der tror jeg, man kunne få noget mere dynamik og kvalitet ved at give oppositionen en lovsikret ret til mere hjælp fra embedsværket – fx til at få lavet beregninger på forslag, man gerne vil fremsætte,” siger Roger Buch.

Tim Knudsen advarer om, at det vil være farligt for demokratiet ikke at gøre noget for at forbedre de folkevalgtes vilkår. Ikke fordi vi i dag sidder på en brændende platform, men fordi opbakningen til vores lokale styre langsomt siver.

”Vi stemmer jo stadig i Danmark, men stemmeprocenterne ved kommunalvalg er faldet og faldet. Lige efter 2. verdenskrig var stemmeprocenterne i kommunerne jo over 80. Ved sidste valg havde vi 65,” siger Tim Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet