Vellidte embedsmænd

30.11.2011

af

Forholdet mellem politikere og embedsmænd i kommunerne er bedre end sit rygte, viser ny undersøgelse foretaget af djøfbladet og avisen Kommunen.

Den rituelle tvekamp mellem politikere og embedsværket ser ud til at være mere myte end virkelighed. En ny undersøgelse foretaget af djøfbladet og avisen Kommunen viser, at politikerne i landets kommuner er yderst tilfredse med de embedsfolk, der lægger sagerne til rette for dem.

Hele 94 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at embedsmændene altid eller som regel er behjælpelige. Og det resultat vækker begejstring hos formanden for Offentlige chefer i Djøf, Per Hansen. 

”Det bliver man da utrolig glad for at læse. For det er også vores indtryk, at samarbejdet mellem embedsmænd og politikere generelt er fantastisk godt og meget bedre end sit rygte,” siger han.

Og Per Hansen kan godt lune sig ved undersøgelsens resultat, mener forskningsleder Karsten Vrangbæk fra AKF, Anvendt KommunalForskning.

”Det ser meget positivt ud. Men der er også forholdsvis nem adgang til embedsværket i et dansk kommunalstyre, og det er ikke svært at få opfyldt sit informationsbehov,” siger Karsten Vrangbæk.

Og professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær er enig:

”Det er fint, at det nødvendige samspil mellem politikere og embedsmænd ser ud til at fungere okay. Det er her, man kan se, at vi lever i et land, hvor der er forholdsvis styr på tingene, og hvor vi har haft lang tid til at få det til at spille,” siger han.

Trækkes rundt ved næsen

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole står forskningschef Roger Buch alligevel parat med lidt malurt til rosenrøden. Han føler sig ikke helt så overbevist om tingenes positive tilstand.

”Det kunne måske også være udtryk for, at det er embedsværket, der har fat i den lange ende,” siger Roger Buch.

Han fremhæver, at antallet af embedsmænd i kommunerne er vokset, imens antallet af politikere i tiden efter 1970 er skåret ned til en fjerdedel. I samme periode er opgaverne blevet flere og mere komplekse, og embedsmændene er fuldtidsansatte, mens byrådsmedlemmerne driver politik i deres fritid.

”Grundlæggende står politikerne jo svagt i forhold til embedsværket. Der er en asymmetri, som gør, at man godt kan få den mistanke, at embedsværket kører rundt med politikerne og groft sagt er i stand til at manipulere dem derhen, hvor de vil have dem,” siger Roger Buch.

Det synspunkt vækker ingen genklang hos Per Hansen fra Djøf.

”Jeg synes, det er en trist bedømmelse af de folkevalgtes evner til at løse de opgaver, som befolkningen har valgt dem til at udføre,” siger Per Hansen og fortsætter:

”Jeg køber overhovedet ikke forudsætningen om, at embedsmændene trækker politikerne rundt ved næsen. Man kan jo se, at i de tilfælde, hvor politikerne ikke er helt tilfredse, træffer de beslutninger om at skaffe sig af med embedsmænd. Der er det i hvert fald byrådene, der har bukserne på.”

Ulrik Kjær er heller ikke enig i udlægningen.

”Jeg tror, der er grænser for, hvor meget embedsmænd kan snyde politikerne – og hvor længe de eventuelt kan gøre det,” siger Ulrik Kjær og afslutter:

”Forestillingen om, at embedsmændene trækker politikerne rundt ved næsen, kan aldrig afvises i alle kommuner. Men det er trods alt politikerne, der bliver holdt ansvarlige, hvis et eller andet går galt. Og derfor bør begge parter have en interesse i, at tingene kører nogenlunde efter bogen.”

 

 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet