Store lønstigninger og større krav

29-11-2011
2 min.

Djøferne på advokatkontorerne har fået overraskende store lønstigninger, hvis man tager krisen og rækken af fyringsrunder i betragtning. Men de bliver også mødt med stadig større omsætningskrav.

Økonomisk er det stadig op ad bakke for rigtig mange – også i advokatbranchen. Fyringsrunder, nedskæringer og en meget smaltandet omkostningstættekam er ikke ualmindeligt. Alligevel har lønningerne i branchen fået et meget pænt nøk op det seneste år, viser FAAFs (Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i Djøf, red.) lønstatistik 2011.

Advokaterne på advokatkontorerne har fået en lønstigning på 4,8 procent fra september 2010 til september 2011 – endda uden stigninger, der skyldes øget anciennitet. Sidste år oplevede de til gengæld en løntilbagegang på to procent. Advokatfuldmægtige er i gennemsnit steget 3,4 procent i løn mod 1,2 procent sidste år. Til sammenligning har de offentligt ansatte på samme løntrin ikke haft nogen lønudvikling de seneste år overhovedet, mens de privatansatte er steget med 1,5 procent i gennemsnit.

Martin Cumberland, formand for FAAF, er da også positivt overrasket over de pæne lønstigninger i advokatbranchen.

”Ja, det er da overraskende set i lyset af de fyringsrunder, der har været, og de mange udmeldinger, jeg har hørt om, at det ikke er muligt at forhandle løn for tiden. Men det er jo ikke for sjov skyld, at de ellers meget omkostningsbevidste advokatvirksomheder betaler, så det må være et udtryk for, at de ansatte er deres løn værd,” siger Martin Cumberland.

Men så står den også på lange arbejdsdage og store krav til de ansatte om, at de skal debitere mange af deres arbejdstimer på klienterne. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid står i stampe på 46 timer om ugen for advokatfuldmægtige og 45 timer for ansatte advokater. Og en fjerdedel arbejder 50 timer om ugen eller mere. Samtidig er omkring halvdelen af de ansatte bundet af debiteringskrav.

I konkurrence med kolleger

Martin Cumberland fortæller, at på hans egen arbejdsplads bliver de samlede timer, som han og kollegerne hver især debiterer på klienter, offentliggjort i en mail en gang om ugen. Han hører også om kontorer, hvor omsætningen for den enkelte bliver offentliggjort.

”Og så er det jo ikke så sjovt at gå hjem, når man hele tiden er i konkurrence med de andre, og det er med til at presse arbejdstiden opad,” siger Martin Cumberland.Det værste er dog vilkårene for fuldmægtige, siger han.

”Det er jo helt absurd, at de bliver mødt med så store debiteringskrav og nogle steder også et vist omsætningskrav. De er jo i en form for mesterlære, og de kan selvfølgelig ikke skaffe de samme kunder som os andre. De er afhængige af en daglig sparring, hvor der hele tiden bliver hældt mere på, og som udvikler dem – og selvfølgelig er det ok, at der er en forventning om, at deres omsætning skal stige med tiden.”

Til gengæld kan en nyuddannet jurist glæde sig over, at en ansættelse som advokatfuldmægtig typisk bliver honoreret med 36.600 kroner om måneden fra første dag.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.