Nej til 'norske' kønskvoter

15-11-2011
2 min.

Før valget ville S-SF-R have kvindekvoter i bestyrelser. Nu træder de vande. Endnu et løftebrud? Nej, men vi skal ikke trække en ’norsk’ model ned over virksomhederne, vi skal blive enige om en dansk model, lyder det fra Manu Sareen.

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) kom på besøg, da Djøfs formand Finn Borch Andersen var vært for et netværksmøde for virksomheder, der har underskrevet Charter for flere kvinder i ledelse.

Fik du noget med hjem fra mødet?

”Jeg fik meget med hjem. Jeg er rigtig glad for at komme i dialog med erhvervslivet. Og så synes jeg, at oplægget fra Djøf om, hvordan blindtest afslører, at man ofte vurderer ansøgninger forskelligt alt efter, om det er en mand eller kvinde, er meget tankevækkende. Det er utroligt, at vanetænkning og stereotype forestillinger om kvinder og mænd i år 2011 kan påvirke bedømmelsen af ansøgninger. For mig bekræfter det, at indsatsen for at få flere kvinder i ledelse i høj grad handler om at ændre forestillinger inde i folks hoveder.”

Er du for eller imod kvoter?

”Jeg vil først og fremmest gå i dialog med dansk erhvervsliv og de organisationer, der gør en indsats på området, før jeg lægger mig fast. Vi har meldt ud i regeringsgrundlaget, at vi – hvad angår kvinder i virksomhedsbestyrelser – vil vurdere forslag på baggrund af køn. I det ligger, at vi vil indsamle viden og inspiration fra andre lande om de kvotetiltag eller andre modeller, de har indført. Først derefter tager jeg stilling.”

Hvis du er betænkelig overfor kvoter, hvad vil du så gøre for at få flere kvinder i virksomhedernes topledelser og bestyrelser?

”Vi har et stærkt ønske i regeringen om, at der bliver sat gang i udviklingen. Både i forhold til flere kvinder i ledelse og i forhold til flere kvinder i bestyrelser. Men vi anerkender samtidig, at der er igangsat mange relevante initiativer i dansk erhvervsliv. Den viden og de erfaringer der ligger her, vil vi meget gerne tage afsæt i.”

DI-direktør Karsten Dybvad, som også var med på mødet, talte imod kvoter til bestyrelser som den rigtige løsning på problemet. Djøf talte for, fordi statistikkerne viser, at der ikke sker nok, og så må man bruge stok. Hvem lyttede du mest til?”Jeg lyttede til begge parter. Men jeg mener, at man ikke bare kan snakke for og imod. Debatten har i mange år gået på, at enten er man for eller imod. Når man snakker kvoter i Danmark, er det ofte Norge, man sammenligner med. Men der er andre muligheder end den model, man har indført i Norge. Jeg vil arbejde for, at vi finder en dansk model. Det er vigtigt, at vi ikke bare trækker noget ned over hovedet på virksomhederne. Mit mål er en dansk model, som vi alle kan bakke op om.”

De tre regeringspartier – dvs. også dit parti – har tidligere stillet forslag om, at danske virksomheder i 2015 skulle have 40 procent kvinder i bestyrelsen, altså ligesom i Norge. Løber I nu som regering fra jeres egen politik?

”Vi skal have flere kvinder i ledelse og bestyrelser. Det kan der ikke være i tvivl om. Vi har rigtig mange veluddannede kvinder i Danmark, og der er brug for dem i erhvervslivet. Vi ved samtidig, at mangfoldighed styrker virksomhedernes resultater. Men regeringen vil ikke træffe beslutning om, hvad der skal gøres på et uoplyst grundlag. Vi skal undersøge mulighederne og forhåbentlig finde en dansk model, som så mange som muligt kan være tilfredse med.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.