Ledige djøfere får større ar på cv'et end andre

29-11-2011
1 min.

Det gælder om at få det første job. Det behøver ikke være drømmejobbet, siger Djøfs nye formand, Lisa Herold Ferbing.

Hvorfor går Djøf ud og undersøger alle videregående uddannelser, også de korte og mellemlange?

”Fordi det ikke kun er djøferne, det her rammer. Og så tror vi også på, at politikerne lytter mere efter, når vi kan udtale os med afsæt i en million danskeres arbejdsmarked. Så mange er der i dag med en videregående uddannelse.”

Men I ville vel også have noget at vide om djøferne?

”Ja. Analysen bekræfter, at djøfere har det største tab af alle ved dimittendledighed. Man får et ar på sit cv af ledighed. Jo sjældnere dimittendledighed er for en faggruppe, jo større er ’straffen’ på løn og beskæftigelse for dem, som rammes af dimittendledighed. Især på lønnen rammes djøferne hårdere end andre grupper.”

Det er jo nedslående for dine dimittender – hvad har du at sige til dem?

”At det vigtige er at få det første job. Ikke at få drømmejobbet første gang. Dét råd er endnu vigtigere nu med den nye viden. Derfor bliver jeg også meget glad, når jeg kan se, at 28 procent af de studerende djøfere nu siger, at de ser en karriere for sig i de små og mellemstore virksomheder. Hér er der et job- og vækstpotentiale, og her kan drømmejobbet nemlig også udvikle sig.”

Hvad kan Djøf bruge analysen til for at hjælpe dimittenderne?”Vi tager den med til regeringen, som vi vil have til hurtigt at målrette flere af de nye finanslovsmidler over til en virksomhedsopsøgende indsats, hvor de små og mellemstore virksomheder og akademikerne får ordentlig hjælp til at finde hinanden. Før udmøntningen af finansloven var der kun afsat to mio. kr. årligt til det. Det er for lidt, når vi nu både ved, hvor dyr ledigheden er – og hvor billigt, det er at gøre noget ved den.”

I følge den nye regering er Danmarks lønkonkurrenceevne for dårlig. Er det så ikke en fordel, at de yngre djøferes løn falder lidt?

”Nej, ikke hvis lønnen er blevet lavere, fordi deres kompetencer ikke er blevet skærpet ude i virksomhederne. Derfor vil den kloge arbejdsgiver også være bekymret over de her tal. For hvis krisen betyder, at de højtuddannedes kompetencer ikke holdes ved lige og udbygges, er der reelt færre vidensressourcer til rådighed, når hjulene igen drejer.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.