Kvinder taber i løn på ikke at skifte job

01-11-2011
3 min.

Mænd tjener mere end kvinder, fordi mænd oftere skifter job, viser ny dansk forskning.

En privatansat mandlig akademiker, der bliver forfremmet og efterfølgende skifter arbejdsgiver én gang, vil over ti år opnå en lønforhøjelse på 64,5 procent. Det er 12,5 procent mere end lønforhøjelsen ville have været uden jobskift.

Det viser ny forskning i sammenhængen mellem danskernes løn og jobskifte fra ICOA (Interdisciplinary Center for Organizational Architecture) på Aarhus Universitet.

Privatansatte mænd og kvinder får den samme lønforhøjelse ved et jobskifte, viser forskernes resultater. Men kvinder skifter ikke job lige så tit som mænd. Det er én af grundene til, at mænd tjener mere end kvinder.

”I alle grupper, og det gælder også hos de højtuddannede, får privatansatte mænd og kvinder lige meget mere i løn, når de skifter job. Men kvinderne, også de højtuddannede, skifter ikke job så ofte som mænd. Det spiller en vigtig rolle, når vi skal forklare forskellen på mænds og kvinders løn i dag,” forklarer lektor, ph.d. Anders Frederiksen.

”Mænd skifter simpelthen job oftere, enten fordi de kan se en kortsigtet gevinst i form af højere løn. Eller en mere langsigtet gevinst, eftersom det forbedrer deres forfremmelsesmuligheder,” siger han.

Forskningsresultatet – som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og University of Hawaii med støtte fra Forskningsrådet for Erhverv og Samfund – er baseret på data fra Danmarks Statistik og bygger på alle de medarbejdere, der har været ansat i virksomheder i Danmark med over 25 ansatte i perioden 1994-2005.

Mobilitetsdreven løngevinst

Tallene angiver den ’ekstraordinære’ løngevinst, som følger af mobilitet, og som ligger ud over den almindelige lønstigningstakst.

Ekstraordinær lønstigning som følge af mobilitet. Akademikere. Procent

 

Mænd

kvinder

 

 

 

 

 

 

 

Ingen mobilitet

-

-

-

-

-

-

Gevinst ved ét jobskifte

1%

1%

1%

1%

1%

1%

Gevinst ved forfremmelse

1%3%

9%

1%

3%

7%

Gevinst ved forfremmelse og efterfølgende jobskifte

 

7%

12%

 

4%

8%

Kilde: Frederiksen, Halliday og Koch (2010), Within- and Cross-Firm Mobility and Earnings Growth.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.