HR-djøferne

16-11-2011
1 min.

HR er et kvindefag – næsten fire ud af fem djøfere i faget er kvinder. I det private er der flest cand.merc.ere. I det offentlige er der flest jurister.

Knap 850 af Djøfs medlemmer har HR- eller personalefunktioner nævnt i deres titel. Der er et slående karakteristika ved dem: Kun godt hver femte er en mand.

I den offentlige sektor er juristerne den største gruppe. I den private sektor er cand.merc.ere den største gruppe.

Det er der ingen overraskelse i, lyder det fra institutleder på Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi på SDU, Torben Andersen, som har Human Ressource Management som sit forskningsområde.

Den offentlige sektor har traditionelt været præget af mange overenskomster, regelsæt og juridiske procedurer på personaleområdet.

Omvendt prøver de private virksomheder at integrere deres HR-arbejde i virksomhedens strategi.

”Her ser man HR-funktionen som en business partner – en partner, der har indsigt i driften og forretningsmodellen. HRM-strategien ser ud til virkelig at gøre en forskel i nogle af de meget succesfulde private virksomheder.”

Overraskelsen er, mener Torben Andersen, at hver femte HR-ansatte djøfer i det offentlige er cand.merc.er. Det er formentlig et tegn på, at man i det offentlige ønsker at arbejde med HR på samme måde som i den private sektor, vurderer han.

Det er sværere at lave strategisk HRM i den offentlige sektor, understreger han.

”Tingene er mere komplekse her. Der er politik inde over. De overordnede ledelsesforhold gør det til en udfordring at manøvrere på det strategiske niveau også på HRM-området. Men hvis HRM skal gøre en forskel, så skal man ind i det arbejde.”

Netværk for HRM-djøfere

Djøf driver flere netværk for Djøf-medlemmer, som arbejder med HR.”Noget af det, der optager dem allermest, når de mødes, er strategisk kompetenceudvikling, forandringsledelse og ledelsesudvikling, og hvordan HR skaber værdi. Det er uanset, om de er ansat i offentlig eller privat sektor,” siger chefkonsulent i Djøf Netværk, Christian Ahlefeldt-Laurvigen.

I januar lanceres et nyt Djøf-netværk kun for HR-chefer.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.