Højere løn og større krav i advokatbranchen

15.11.2011

af

Illustration:Richard Morell/Corbis

Illustration:Richard Morell/Corbis

Djøferne på advokatkontorerne har fået overraskende store lønstigninger krisen og rækken af fyringsrunder taget i betragtning. Men de bliver også mødt med stadig større omsætningskrav.

Det er stadig op ad bakke økonomisk for rigtig mange – også i advokatbranchen. Fyringsrunder, nedskæringer og en meget smaltandet omkostnings-tættekam er ikke ualmindeligt. Alligevel har lønningerne i branchen fået et meget pænt nøk op det seneste år, viser FAAFs (Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i DJØF) lønstatistik 2011.

Revanche for sidste år

Advokaterne på advokatkontorerne har fået en lønstigning på 4,8 procent fra september 2010 til september 2011 – endda uden stigninger, der skyldes anciennitet. Sidste år oplevede de til gengæld en løntilbagegang på to procent.  Advokatfuldmægtige er i gennemsnit steget 3,4 procent i løn mod 1,2 procent sidste år. Til sammenligning har de offentligt ansatte på samme trin ikke har haft nogen lønudvikling de seneste år overhovedet, mens de privatansatte er steget med 1,5 procent i gennemsnit.

Ikke for sjov

Martin Cumberland, formand for FAAF, er da også positivt overrasket over de pæne lønstigninger i advokatbranchen.    

”Ja, det er da overraskende set i lyset af de fyringsrunder, der har været, og de mange udmeldinger jeg har hørt om, at det ikke er muligt at forhandle løn for tiden. Men det er jo ikke for sjov skyld, at de ellers meget omkostningsbevidste advokatvirksomheder betaler, så det må være et udtryk for, at de ansatte er deres løn værd,” siger Martin Cumberland.

Men så står den også på lange arbejdsdage og store krav til de ansatte om, at de skal debitere mange af deres arbejdstimer på klienterne. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid står i stampe på 46 timer om ugen for advokatfuldmægtige og 45 timer for ansatte advokater. Og en fjerdedel arbejder 50 timer om ugen eller mere. Samtidig er omkring halvdelen af de ansatte bundet af debiteringskrav.

Citronen presses

Martin Cumberland fortæller, at på hans egen arbejdsplads bliver de samlede timer, som han og kollegerne hver især debiterer på klienter, offentliggjort i en mail en gang om ugen. Han hører også om kontorer, hvor omsætningen for den enkelte bliver offentliggjort.

”Og så er det jo ikke så sjovt at gå hjem, når man hele tiden er i konkurrence med de andre, og det er med til at presse arbejdstiden opad,” siger Martin Cumberland.

Det værste er dog vilkårene for fuldmægtige, siger han.

”Det er jo helt absurd, at de bliver mødt med så store debiteringskrav og nogle steder også et vist omsætningskrav. De er jo i en form for mesterlære, og de kan selvfølgelig ikke skaffe de samme kunder som os andre. De er afhængige af en daglig sparring, hvor der hele tiden bliver hældt mere på, og som udvikler dem – og selvfølgelig er det ok, at der er en forventning om, at deres omsætning skal stige med tiden.”

Til gengæld kan en nyuddannet jurist glæde sig over, at en ansættelse som advokatfuldmægtig typisk bliver honoreret med 36.600 kroner om måneden fra første dag.

Læs mere om FAAFs lønstatistik på djoef.dk/loen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet