Den usynlige HR-afdeling

16-11-2011
2 min.

Næsten halvdelen af de menige djøfere mener ikke, at HR-funktionen på deres arbejdsplads er særlig synlig. Til gengæld har de fleste af deres chefer den omvendte oplevelse. Men det er nu ikke så underligt, mener to HR-forskere.

Hvad laver de egentlig deroppe i HR-afdelingen? Knap halvdelen af de menige djøfere, synes ikke, at HR-funktionen er synlig på arbejdspladsen. Omvendt oplever de fleste chefer en synlig HR-funktion.

Det viser en ny undersøgelse, som djøfbladet har gennemført med svar fra 1.209 medlemmer.

Cheferne er også langt mere positive end de menige medarbejdere på spørgsmålene om, hvorvidt HR-funktionen ’skaber værdi for dig som medarbejder’, og at ’HR-politiken tager udgangspunkt i medarbejdernes trivsel og behov’.

Men det overrasker ikke de to HR-forskere professor Niels Åkerstrøm, CBS, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, og professor Steen Scheuer, SDU, Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi – og det er heller ikke nødvendigvis et problem.

”Der er jo sket en decentralisering af personalearbejdet ud i linjen, så det er mellemlederne, der varetager den daglige HR-ledelse. Det er lederne, der bruger HR-afdelingen, mens medarbejderne kun kender funktionen i forbindelse med ansættelse, løn og måske barselsorlovsordninger,” siger Steen Scheuer.

Når bare HR-arbejdet bliver gjort

Niels Åkerstrøm mener også, at lederne identificerer HR-funktionen meget bredere, end medarbejderne gør.

”Medarbejderne oplever, at det er den nærmeste leder, der sikrer det daglige miljø, den daglige kontakt og den lille påskønnelse, og de ser HR-funktionen som alt bureaukratiet omkring løn, love og regler.”Og måske har djøferne i særdeleshed ikke den store kontakt med HR-afdelingen, siger Niels Åkerstrøm.

”Djøfernes ledere har ofte vide beføjelser, så djøferne behøver ikke at gå helt til toppen, hvis de fx ønsker at få godkendt en efteruddannelse eller en orlov.”

Når omkring tre ud af fire ledere vurderer, at HR-funktionen er synlig, og to ud af tre ledere oplever, at den skaber værdi for medarbejderne, så tolker Steen Scheuer, at der er stor opbakning til HR-funktionen. Og han mener ikke, at det nødvendigvis er problematisk, at medarbejderne er mere lunkne i deres vurderinger – dog under den forudsætning, at en stor del af HR-arbejdet ligger ude i linjen.

”HR er noget, medarbejderne går op i, og det er fantastisk vigtigt, at de kender virksomhedens HR-politik, men det betyder nødvendigvis ikke, at de kender HR-funktionen. HR-politikken er måske nok blevet til med inspiration fra HR-funktionen, men den er vedtaget helt i toppen og langt hen ad vejen udført af den nærmeste leder,” siger Steen Scheuer.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.