Byttede speciale ud med forretningseventyr i Afrika

2.11.2011

af

Maxie Matthiessen, Julie Weigaard Kjær og Veronica D´Souza har sat deres speciale på standby for at udleve drømmen som sociale iværksættere i Kenya.

På tværs af landegrænser er der i hvert fald én ting, alle kvinder kan forholde sig til. Menstruation.

I mange udviklingslande er bind og tamponer dog kun forbeholdt de mere velstående. De fattige må klare sig med aflagte klude og arbejde eller blive hjemme fra skole under menstruation.

Den silikoneproducerede menstruationskop, der er formet som en lille klokke, har eksisteret i mange årtier. På den måde er der ikke noget nyt bag produktet Ruby Cup, men i Kenya i det østlige Afrika har kvinder ikke før nu haft mulighed for at erhverve sig koppen.

”Med produktet ønsker vi at skabe en løsning, som er miljømæssig bedre, sundere for kroppen og billigere i den sidste ende, eftersom den kan holde i op til ti år. Derudover ønsker vi via vores salg at skabe lokale arbejdspladser.”

Således forklarer Maxie Matthiessen tankerne bag forretningskonceptet.  De tre partnere i Makit kender hinanden gennem studiet International Business and Politics på CBS, hvor de har haft et længerevarende fokus på udviklingsarbejde og bæredygtig forretning.

”Vores overordnede filosofi ligger i at skabe udvikling gennem forretning. Rigtig mange ngo’er og organisationer skaber passivitet og afhængighed i befolkningen i stedet for at skabe lokal vækst,” siger Veronica D’Souza og bliver fulgt op af Maxie Matthiessen:

”Fremtidens forretning bliver nødt til at være en forretning, der ikke kun prøver på at minimere sine skader i samfundet, men som også prøver på at forbedre det gode.”

I begyndelsen af september tog de tre forretningskvinder til Kenya for at etablere virksomheden lokalt. Første trin er at uddanne lokale kvinder i, hvordan koppen bruges og dernæst at etablere et korps af lokale sælgere. Derefter er planen at brede konceptet til andre lande i Afrika og senere globalt. 

”Dengang vi var små, var der ingen af os som drømte om, at vi en dag skulle arbejde i menstruationsbranchen i Kenya. For os opstod der en mulighed, og vi hoppede på vognen,” afslutter Veronica D’Souza.

Hvad har betydet mest i opstartsfasen?

”Vi har et stærkt bagland, som har givet os stabilitet. Uden dem havde vi nok ikke taget skridtet, sagt vores lejligheder op og flyttet til Kenya. Udover opbakningen fra familie og venner har vi fået rigtig meget ud af at rådføre os med folk, som har en specifik viden inden for bestemte områder. For os er hele processen en læringserfaring, og vi er meget bevidste om, at vi kun kan gøre det her i samarbejde med andre.” 

Hvordan er Ruby Cup’en blevet modtaget blandt kenyanerne?

”Overalt blev vi mødt med en enorm interesse og glæde. Faktisk var interessen så stor, at vi til sidst besluttede os for ikke at tale for meget om produktet, da behovet og efterspørgslen var så stor, at der kunne være konkurrenter i landet, som ville stjæle vores idé. Dertil kommer, at bindindustrien er meget magtfuld, samt at Kenya er et korrupt land.”

Hvordan har I kunnet bruge jeres uddannelse?

”Vi har en utrolig bred uddannelse og kan stort set bruge det hele lige fra jura til handel, til forhandlingstaktikker, til kommunikation og sociologi. Samtidigt er vi også meget bevidste om, hvad vi ikke kan så godt endnu, - men så lærer vi det hen ad vejen. Lidt firkantet sat op er vi klassiske generalister og ikke specialister.”

Hvordan er jeres rollefordeling?

”Arbejdsmæssigt er vi så heldige, at vi kender hinanden gennem seks år på CBS, så vi har ikke haft de der diskussioner om, hvor starter og hvor stopper hinandens ansvarsområder. Vi er gode til ret forskellige ting, og hvis der er noget, som ikke giver sig selv, tager vi det op og løser det i fællesskab.”

”Julie har lidt en præference for tal, så hun sidder mest med økonomi og produktkontakter. Veronica er vores strategiske hoved og den retningsanvisende, hvor jeg er personen, som forholder sig til, hvad vi skal nå i næste uge, siger Maxie Matthiessen.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet