Nyuddannet med stort ansvar

5.10.2011

af

26-årige Anja Møller Jensen sagde ja tak til en stilling som sundhedsjurist – i Grønland. Et spring, hun ikke har fortrudt, selvom hun har efterladt sin kæreste hjemme i Svendborg.

”Ja, hvorfor ikke?” tænkte Anja Møller Jensen, da hun fik øje på en stillingsannonce fra Departementet for Sundhed i Grønland, der søgte en jurist. Efter at have sendt over 70 ansøgninger – uden resultat – var tiden inde til at tænke i nye baner. Som sagt, så gjort: En måned senere sad hun bag skrivebordet i Grønlands Selvstyre og var i fuld gang med at sagsbehandle erstatningssager, udarbejde svarnotater og redegørelser, yde intern og ekstern rådgivning i forhold til lovgivning på sundhedsområdet samt bidrage til det lovforberedende arbejde på sundhedsområdet. Nu er der gået over et halvt år, siden hun begyndte.

”Jeg har slet ikke fortrudt, at jeg tog springet. Som nyuddannet får man langt større ansvar i Grønland end i Danmark. Vi er kun to jurister i departementet, men vores arbejdsområder har samme bredde som i Danmark. Man har derfor ikke samme mulighed for faglig sparring, så man skal være opsøgende og turde træffe beslutninger på egen hånd.”

Ud over at have fået et arbejde som jurist, passede det også som fod i en grønlandsk kamik, at Anja Møller Jensens arbejdsplads blev i Grønlands Selvstyres sundhedsdepartement. Hun skrev nemlig speciale om sin store juridiske interesse: sundhedsret.

Den forholdsvis nyuddannede jurist tog de godt 3.500 kilometer til Menneskenes Land, som Grønland også kaldes, alene og efterlod kæresten ”på perronen” hjemme i det idylliske Svendborg.

”Jeg havde egentlig ikke overvejet at tage til Grønland eller til udlandet i det hele taget. Jeg har en kæreste i Danmark, og det var en stor beslutning at flytte fra Svendborg til Nuuk, væk fra familie og venner,” siger Anja Møller Jensen og fortsætter:

”Min kæreste har tidligere sejlet med Mærsk på ruten Europa-Fjernøsten, så vi har i perioder boet hver for sig. Og med Skype og Facebook er det jo nemt at holde kontakten til dem derhjemme.”

Hvordan oplever du grønlænderne?

”Det, som særligt har slået mig, er uden tvivl deres gæstfrihed. Jeg oplever folk som meget åbne; blandt andet blev jeg spontant inviteret til en kaffemik hos mine naboer, selvom jeg kun har mødt dem få gange. Heroppe kan man godt mødes til hygge, uden det inkluderer en tre retters menu. Den form for uhøjtidelighed sætter jeg stor pris på.”

Er du kommet tættere på naturen ved at være i Grønland?

”Jeg har aldrig været udpræget naturelsker, men heroppe oplever jeg, at det er lettere at komme ud i naturen, når den er så tæt på. Jeg kom herop i vinters, hvor alt var dækket af det fineste hvide lag sne, og hvor nordlyset stod klart. Det er et fantastisk syn! Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle bo et sted, hvor jeg kan se hvaler fra mit vindue, og det er noget, som jeg klart vil savne, når jeg engang kommer tilbage til Danmark.”

Hvad laver du i din fritid på en mørk og kold dag?

”Tiden flyver af sted heroppe – her er nok at give sig til, så det er bestemt ens egen skyld, hvis man keder sig. Der er flere valgmuligheder i Nuuk end i en dansk provinsby af samme størrelse – lige fra lerdueskydning i Godthåbs Skydeforening til hygge på en af byens mange cafeer.” Hvad har du oplevet som den største forandring ved at flytte til Grønland?

”Hvis man ser bort fra naturen, er det formentlig de høje omkostninger ved at leve i Grønland. Ønsker man fx en flyfrisk agurk, som det hedder i Grønland, koster den 35 kroner. Og en ikke-langtidsholdbar liter mælk ligger på samme høje niveau. Den koster godt 40 kroner. På den måde sætter man virkelig pris på et glas frisk mælk og et stykke agurk!”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet