Mange djøfere går på efterløn af nød

1.2.2011

af

Det er ikke golfbanerne og boligen i Frankrig, der får hver fjerde djøfer til at gå på efterløn. Mange djøfere på 60+ går på efterløn, fordi de er blevet afskediget, og fordi det ikke er muligt for dem at finde et nyt job.

Mange djøfere er nærmest ikke til at drive fra arbejdsmarkedet, mens andre, som den 63-årige djøfer Per Kristian Jansen, bliver tvunget til at gå tidligt. Han fik det, han kalder et vink med en vognstang af sin arbejdsgiver, og så var efterlønnen eneste løsning, for et nyt job kunne han ikke få.

Næsten hver fjerde djøfer arbejder stadig, når de er fyldt 70 år, og blandt de 78-årige er det hver ottende, der stadig ikke kalder sig pensionister.

Men samtidig forlader hver fjerde djøfer arbejdsmarkedet og går på efterløn, inden de når folkepensionsalderen på 65 år. Det viser tal fra henholdsvis Danmarks Statistik og fra Akademikernes A-kasse.

Men ligesom med Per Kristian Jansen ser det ud til, at mange djøfere vælger efterlønnen af nød og ikke af lyst. De har enten været ledige i et stykke tid og er ved at nå dagpengegrænsen, eller de er blevet afskediget i en sen alder og har svært ved at finde et nyt job.

Tvungen efterløn

Hans Christian Nielsen, kommunikationschef i Akademikernes A-kasse, bekræfter, at det langt fra altid er drømmen om golfbanerne og huset i Frankrig, der får mange djøfere til at vælge efterlønnen.

Ifølge AAKs tal kommer hver fjerde af djøferne, der er på efterløn, fra kortere eller længere tids ledighed. Og samtidig er det hans vurdering, at mange af de resterende djøfere rent faktisk går på efterløn direkte efter en afskedigelse – eller måske en såkaldt frivillig fratrædelse. Han kan dog ikke sige, hvor mange det nøjagtig gælder.

”Men det er i hvert tilfælde meget normalt. Mange djøfere bliver tvunget over på efterløn efter en afskedigelse, fordi de ikke kan få et nyt job,” sige Hans Christian Nielsen.

Stikprøver fra Djøfs medlemsregister tegner det samme billede. De fleste djøfere vælger efterlønnen efter års ledighed eller ovenpå en fyring.

Drømmen om at arbejde

Per Kristian Jansen blev ikke fyret, men efter vinket med vognstangen indgik han en såkaldt fratrædelsesaftale med sin tidligere arbejdsgiver. Og han har det sådan set fint nok og kan sagtens få tiden til at gå. Han er gået ind i frivilligt arbejde, og han nyder at have tid til at læse avisen.

”Men en gang imellem dukker det op i mig, at hvis der var frit valg på alle hylder, så ville jeg fortsat gerne være med der, hvor det sker – der, hvor alle de vigtige beslutninger bliver truffet, og ikke bare beslutte, om vi skal tage i sommerhus eller ej. Jeg ville helt klart gerne arbejde, hvis det kunne lade sig gøre,” siger Per Kristian Jansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Martine Gjørtz
13 år siden
Jeg er i samme situation som flere andre - er blevet fyretsom 63-årig - endda fra et sted, hvorjeg blev headhuntet til for 1½ år siden. Jeg har ikke kunnet få nogen forklaring, men min intuition har vidst, at "man" har tænkt: " hun er så gammel ,at hun kan gå på efterløn" - ingen har talt med mig om det, og det har absolut ikke været mit ønske......
Kim Paulsen
13 år siden
Helt enig i at folk med gode kvalifikationer og omfattende erfaringer er eksluderet fra det danske arbejdsmarked. Arbejdsgiverne kan i dag "købe en Mercedes for samme pris som en Skoda", men de tør ikke! Hele gruppen af udstødte ældre - som gerne vil arbejde - er stærkt stigmatiseret og kan desværre se frem til langstidsparkering. Jeg har selv oplevet en fyring fra Finansbanken A/S efter fusion ind i Spar Lolland A/S. Har siden søgt mere end 100 job med gode match på mindre end 1 år. Efter min formelle status som ledig i efteråret 2011, har jeg kun været til 1 samtale på 6 måneder. Er cand. polit. og er netop fyldt 57 år. Har gode kompetencer, resultater og et meget diversificeret CV. Tidens ugunst tvinger mig nu til at søge eksil i udlandet inden jeg falder for 2 års reglen, som betyder at mine dagpenge forsvinder. Tabet fra 70.000 til 16.000 DKK/MD er i forvejen umuligt, fordi vi ikke kan sælge vores hus i et nærmest ikke-likvidt boligmarked på den københavnske vestegn. RING PÅ 26252728, hvis du er arbejdsgiver og uenig i mine påstande!!