Djøf mener

21.9.2011

af

DJØF

DJØF

Tid til handling.

Så er valget overstået. Det skal læses som et lettelsens suk. For valgkampe og hele forspillet dertil er ikke den bedste tilstand for at skabe langsigtede løsninger på store problemer. Derfor er det godt, at der nu er et nyt folketing, der har arbejdsro. Problemerne er så store, at det ikke er 100-dages-programmer, vi venter på. Vi venter på klogt og konstruktivt samarbejde om hudløst ærlige analyser og effektive løsninger.

Et sted at begynde vil være at få den private og den offentlige sektor til at se hinandens styrker og samarbejdsmuligheder frem for at fokusere på hinanden som modsætninger. Der er ingen tvivl om, at den akutte fare for, at tusindvis af unge mennesker tabes for arbejdsmarkedet, også på trods af gode uddannelser, kun kan løses i et tillidsfuldt og åbent samarbejde mellem private virksomheder og den offentlige sektor.

Et andet sted at tage fat på vil være at omkalfatre arbejdsmarkedssystemet, så det fokuserer på at få dygtige ledige i job hos virksomheder, der vil kunne anvende deres kompetencer. Ikke på at kontrollere på de mest absurde måder, at mennesker, hvis helt dominerende livsudfordring er, at de mangler et arbejde, nu også søger et arbejde.

Få dog lavet en effektiv matchmaking mellem virksomheder og nye medarbejdere sammen med stabile starttilskud, så dagpengene kommer til at arbejde aktivt. Det vil gavne virksomheder, der tøver i en presset økonomi. Det vil gavne de ledige, som udvikler deres evner i stedet for det modsatte. Og det vil gavne samfundet, som får afkast af virksomheders og medarbejderes indsats i stedet for et stensikkert tab på blinde udbetalinger af dagpenge.

Det er nu, muligheden er der. Nu skal der ikke spilles blame-game mellem politiske blokke. Nu skal der arbejdes for at bringe det danske samfund ud af en skruestik. Men løsningen vil fordre et tæt samarbejde mellem det offentlige og de private virksomheder.

Hvis et sådant arbejde lykkes inden for de kommende måneder, vil det lette løsningen af den katastrofe, der rejser sig som en Berlin-mur foran tusindvis af arbejdsløse til næste sommer. Den halverede dagpengeperiode hænger jo på ingen måde sammen med den økonomiske og beskæftigelsesmæssige krise. Jo flere, det lykkes at få i arbejde inden de falder ud af dagpengesystemet, jo færre skal omfattes af en nødløsning – en moratorieordning.

Udfordringen for det politiske system bliver at få løst disse akutte opgaver samtidigt med, at der sættes langsigtede reformer på skinner. Danmark genvinder ikke en position som et af de rigeste og mest velfungerende samfund i verden ved at vente. Vi skal handle. Det er en meget sværere opgave end at vinde et valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet