Storrum giver dig flere sygedage

22.6.2011

af

Sidder du i storrum? Så har du op til 62 procent flere sygedage end kolleger med eget kontor. Mere end hver anden djøfer sidder i delekontor eller storrum, og mange føler sig generet af afbrydelser.

Deler du kontor med en eller flere kolleger, har du formentlig markant flere sygedage end dine kolleger med eget kontor. Det viser en ny unik, dansk undersøgelse.

Sammenlignet med medarbejdere i 1-mandskontorer rapporterer medarbejdere i:

  • 2-personers kontorer om 50 procent flere sygedage.
  • 3-6 personers kontorer om 36 procent flere sygedage.
  • åbne kontorlandskaber med flere end seks personer om 62 procent flere sygedage.

Undersøgelsen er justeret for forskelle i socioøkonomisk status, alder, køn, body mass index (BMI), alkoholindtag, rygevaner og fysisk aktivitet i fritiden.

Støj, træk, virus og lav frihedsfølelse

Undersøgelsen kan ikke forklare, hvad der er grunden til, at medarbejderne har rapporteret om flere årlige sygedage.

”Men styrken ved den er, at det er en national befolkningsundersøgelse, der repræsenterer mere end 2.000 forskellige kontorer,” siger seniorforsker Jan Pejtersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Der findes ifølge Jan Pejtersen fem videnskabelige hovedforklaringer på øget sygefravær i storrumskontorer:

  • Øget udsættelse for støj
  • Forskelle i ventilation
  • Øget udsættelse for vira
  • Forskelle i det psykosociale arbejdsmiljø
  • En følelse af mindre frihed og autonomi for den enkelte

Djøfere stresses af mange afbrydelser

Sandsynligheden for, at du må dele dit kontor med andre er temmelig stor. Over halvdelen – 55 procent – af djøferne sidder nemlig i dele- eller storrumskontorer, viser tal fra Djøf. Men djøferne har det ikke godt med for meget turbulens i lokalet.

Djøfernes 3. største stressfaktor – efter ’arbejds-familielivsbalancen’ og ’tidspres/mange deadlines’ er ’mange afbrydelser i løbet af dagen’. Det viser Djøfs stressundersøgelse fra 2010.

”Der er ingen tvivl om, at fælleskontorer bidrager til problemet med afbrydelser,” siger chefkonsulent i Djøf, Lisbeth Kjersgård.

Djøfernes kontorforhold
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Peter Jørgensen
12 år siden
I ligestillingens - og anstændighedens - navn bør det selvfølgelig ikke hedde enmandskontor men fx enkeltpersonskontor/enpersonskontor.
Peter
12 år siden
Det bør skrives ind i FN's menneskerettighedserklæringer, at alle ansatte på alle arbejdspladser i hele verden har ret til at fravælge et åbent kontorlandskab og få sit eget enmandskontor.