Spar ressourcer i it-skyen

6.4.2011

af

Drop besværet med indkøb af it-programmer, installering og evige opdateringer. Virksomheder kan spare tid, penge og øge professionalismen ved at tænke i cloud computing.

Skyer er som bekendt et tegn på dårligt vejr. Men for offentlige og private virksomheder kan cloud computing – et begreb, der dækker over brugen af it-løsninger via internettet – være en yderst positiv ting. Det kan nemlig skære store lunser af it-budgettet og hjælpe små virksomheder med at fremstå mere professionelle.

Cloud computing går i bund og grund ud på, at virksomheder opbevarer og tilgår data via internettet – et sted ude i skyen – i stedet for at have den liggende fysisk på computeren. For eksempel kan en virksomhed vælge at bruge Google Apps i stedet for Microsoft Exchange. Så sparer den både omkostninger til programindkøb, installeringer og opdateringer. Eller den kan tage skridtet endnu længere ud i skyen og udskifte hele det brummende serverrum med en løsning, hvor både database, hjemmeside og kundesystemer lagres og opereres eksternt.

En af de danske virksomheder, der udbyder programmer i skyen, er konsulentfirmaet SolutionSpace, der blandt andet har udviklet en applikation, som kan halvere tidsforbruget i virksomheders tilbudsgivningsproces. Her er det smarte ved skyen, at den gør avancerede systemer tilgængelige for små virksomheder, der ellers ikke ville have råd til at understøtte dem med hardware og vedligeholdelse, forklarer Jesper Nielsen, der er medejer af SolutionSpace.

Med skyen er det derimod ligetil.

Kommuner kan spare millioner

Men det er ikke kun private virksomheder, der kan finde fordele ved at bruge cloud computing. For eksempel har IT- og Telestyrelsen vurderet, at de danske kommuner kan spare omkring 12 procent af deres årlige it-budget alene ved at skifte mailservice til Google. Det svarer til årlige besparelser på en halv milliard kroner.

Odense Kommune har som den første søgt om tilladelse til brug af Google Apps, men selvom processen nu har været i gang i et års tid, er det endnu ikke lykkedes kommunen at komme igennem med sine ønsker. Senest har Datatilsynet udpeget en række problemområder i forhold til persondataloven, der skal på plads, inden kommunen kan komme videre med projektet.

Kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen gør dog opmærksom på, at afslaget til Odense Kommune ikke er udtryk for en afvisning af enhver brug af cloud-løsninger.

”Anvisningerne i Odense-sagen vil kunne bruges konstruktivt af enhver, som påtænker at anvende en tilsvarende løsning,” siger Lena Andersen.

It-advokat: Det skal du være opmærksom på, inden du outsourcer it-driften

Overblik

Få overblik over, hvilke data og applikationer der er kritiske for din virksomhed. Denne indledende analyse har betydning for, om du som kunde i det hele taget tør gå over til en cloud-løsning. Og i så fald for, hvordan kontrakten skal udformes.

Nærlæs lovgivningen

Det er vigtigt at sikre, at løsningen og din anvendelse heraf overholder lovgivningen. Leverandøren bør indestå for, at løsningen som sådan opfylder gældende og fremtidig lovgivning. Derimod er anvendelsen heraf kundens ansvar.

Retræte

I kontrakten skal du også definere, hvordan du får data ud af skyen igen, hvis det pludselig bliver nødvendigt. Vær opmærksom på, at du kan stå i en vanskelig situation, hvis en leverandør går konkurs. Dette er primært relevant, hvis du overvejer at benytte mindre udbydere.

Jesper Langemark er certificeret it-advokat hos Bender von Haller Dragsted og har blandt andet rådgivet Odense Kommune om anskaffelse af cloud-løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet