Rambøll-partnere bruger slavearbejde

6.4.2011

af

Flere af konsulentvirksomheden Rambølls samarbejdspartnere ansætter asiatiske migrantarbejdere under forhold, som eksperter betegner som moderne slaveri.

Konfiskering af pas, uoverskuelig gæld, kontrakter, der ændrer sig fra afrejse til ankomst, afhængighed af én arbejdsgiver, barske arbejdsforhold, forbud mod fagforeninger og umenneskelige boligforhold. Det er virkeligheden for mange tusinde migrantarbejdere, der hvert år rejser til Dubai efter et job i byggebranchen, som de troede skulle være vejen til et bedre liv.

”Når man som migrantarbejder oplever disse forhold og har gældsat sig massivt for at komme til Dubai og få et job, så bliver ens menneskerettigheder krænket. Det er moderne slavearbejde. Det findes i alle arabiske lande, men i Golfstaterne er det ekstremt. Der sker grove krænkelser af menneskerettighederne,” siger Mu’ayyad Mehyar, programchef på Institut for Menneskerettigheder.

To af Rambølls partnere på byggeprojekter i Dubai er Arabtec Construction og Al Habtoor Leighton. De er nogle af de største byggevirksomheder i regionen og beskæftiger tusindvis af migrantarbejdere. Begge virksomheder er blevet skarpt kritiseret for de forhold, som de ansætter migrantarbejdere under.

Nogle migranter har efter flere års arbejde ikke nedbragt deres gæld. Tværtimod vokser den for mange. Efter fire år var gælden for den 32-årige inder Kulandavel vokset fra 15.000 til 36.000 kroner. Ved at arbejde for Arabtec Construction tjente han 900-1.000 kroner om måneden.

”De annullerede min kontrakt, fordi der ikke var noget arbejde, og jeg har ikke fået nogen kompensation,” siger Kulandavel.

Arbejderne kan ikke gøre noget, da det ifølge lovgivningen er forbudt at danne fagforeninger eller søge job andetsteds uden arbejdsgiverens samtykke.

”Den medbragte gæld, sponsorsystemet og den afhængighed af arbejdsgiveren systemet skaber og især konfiskeringen af pas øger sandsynligheden for, at migrantarbejdere befinder sig i tvangsarbejde, som de ikke kan flygte fra. Og tvangsarbejde er den værste form for arbejde, der findes,” siger Caroline O’Reilly, der er chef for ILOs program mod tvangsarbejde.

DanWatchs afsløring af moderne slaveri hos Rambølls partnere

Den 19. februar 2011 afslørede DanWatch i Jyllands-Posten, at to af Rambølls samarbejdspartnere ansætter asiatiske migrantarbejdere under forhold, eksperter betegner som moderne slaveri.

DanWatch er et uafhængigt researchcenter, der har fokus på virksomheders investeringer, indkøb, handel og produktion i udlandet. DanWatch administreres af en fond og er uafhængig af politiske, statslige og private interesser. Organisationen finansierer bl.a. sit arbejde gennem fondsmidler, offentlige bevillinger og donationer.

Se DanWatchs undersøgelse om byggebranchen i Dubai i tekst, lyd og billeder på danwatch.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet