Ansvar for vækst

23.3.2011

af

Frederik Berling

Læserbrev fra Frederik Berling, cand.comm., konsulent

Der tales vækst her og der og alle vegne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler endda om, at vi alle har et personligt ansvar for vækst. Et fælles ansvar. Det er en opfordring, Djøf har taget til sig, bl.a. med en klar holdning til efterlønnen. Og med en analyse, som viser, at hver djøfer ansat i den private sektor årligt skaber værdi af op imod én mio. kroner. Men det er ikke gjort med det. Djøfs medlemmer spiller en enorm rolle for samfundsudviklingen qua de positioner, de indtager på det private og offentlige arbejdsmarked. Og Djøf er en markant stemme i debatten om indretningen af fremtidens samfund.

Djøf bør løfte sig op over den nyttesløse fordelingsdiskussion, hvor vi diskuterer om vi kan dele kagen mere præcist, og ikke hvordan kagen skal vokse. Mens vi i Danmark spilder tiden på at diskutere, om vi skal være på efterløn og pension i 18 eller 21 år, vælter vi ned af rangstigen over verdens rigeste lande. Illusionen om, at Danmark er blandt de rigeste nationer lever i bedste velgående, mens vi er strøget ud af top ti og er blevet overhalet af lande som Island og Irland.  Andre lande ved godt, at rigdom ikke er et nulsumsspil. Hvis en person bliver rigere (eller bedre uddannet), og en anden dermed bliver relativt fattigere, er det nærmest en katastrofe i Danmark. Andre steder i verden ses det som en mulighed for at løfte hele samfundet.

Djøfs medlemmer har en strålende platform til at løfte sig op over diskussionen, den klassiske faglige kamp, og bidrage konstruktivt med løsninger, som skaber reel og varig vækst. Løsninger, som ændrer ved det ubehagelige faktum, at den næste generation af danskere måske er den første, som bliver fattigere end den foregående.

Det kræver, at vi har modet til at diskutere de forhold, som fastholder vores land i en konstant lavvækst og manglende produktivitetsstigning. Vi skal bl.a. turde diskutere, hvor velfærdsstaten skal stoppe, og det personlige ansvar skal begynde. Vi skal til at fravælge perifere ydelser, så indkomstskat og selskabsskat kan komme ned på et konkurrencedygtigt niveau. Danskerne skal enten udvise løntilbageholdenhed eller øge vores produktivitet kraftigt, hvis vi skal genvinde konkurrencekraft i forhold til udlandet. Og vi skal turde tale om længere arbejdstid, både i timer om ugen og i år på arbejdsmarkedet.

Djøf har en unik position i Danmark. Med offentlige og private medarbejdere og chefer samlet et sted. Det er djøferne, som i høj grad kommer til at implementere beslutningerne, når vi har besluttet os for vejen til vækst. Så tag ansvaret for væksten og start de svære diskussioner.

Frederik Berling
Cand. comm., konsulent

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Vento Energy Support
ANNONCE