Den private sektor fører

9.2.2011

af

Danske virksomheder djøfiserer som aldrig før. Hver gang den offentlige sektor har ansat én djøfer, har den private sektor ansat tre. Det er der bare ingen, der skumler over.

Djøfisering er et begreb, der hæftes på den offentlige sektor, specielt kommunerne. Men rent faktisk har den private sektor ansat 20.000 flere nye djøfere end det offentlige i de sidste ti år. For hver gang den offentlige sektor har ansat én djøfer, har de private virksomheder ansat tre. Den private sektor beskæftiger i dag lige knap tre fjerdedele af alle djøfere.

Det viser en ny analyse af fremtidens udbud og efterspørgsel på djøfernes arbejdsmarked.

”Den private sektor vil i de næste 20 år efterspørge så mange nye djøfere, at den nuværende produktion af djøfere ikke kan følge med. Allerede fra 2015 får vi mangel på økonomer og ph.d.ere,” siger chefkonsulent i Djøf, Ole Bech Lykkebo.

Årsagen kan sammenfattes i tre ord: Stigende international konkurrence. Og eftersom djøfere og andre højtuddannede øger produktiviteten, vil virksomhederne ansætte flere af dem.

”Og det vil fortsætte længe endnu, fordi vi kommer fra et utroligt lavt niveau: Flertallet af danske virksomheder har jo ikke en eneste højtuddannet ansat,” siger Ole Bech Lykkebo.

Ikke fordi det er populært

Men det samme gør sig gældende i kommunerne som i de private virksomheder, siger Ole Bech Lykkebo. Der er brug for opkvalificering.

Før kommunalreformen havde en del kommuner ikke en eneste djøfer ansat, påpeger han.

”Men der skal være totalt fod på juraen og den professionelle styring og udvikling af kommunens økonomi og organisation. Ellers får politikerne alle mulige problemer på halsen.”

Plus at de har brug for folk med et forandringsmindset.

”Kommunalpolitikerne efterspørger bestemt ikke flere djøfere, fordi de tror, det er populært, men fordi de ikke kan undvære djøfernes kompetencer.”

Det bør ikke overraske nogen, at kommunerne har ansat flere djøfere, mener Ole Bech Lykkebo.

”Større faglig bæredygtighed var jo et af hovedformålene med kommunalreformen.”

Hvem løber så med djøferne?

Så hvem vinder kampen om de bedste djøfere om ti år? Det er nok den private sektor, der har de stærkeste kort på hånden, vurderer Ole Bech Lykkebo.

”Virksomhederne har, i hvert fald i dag, større frihedsgrader til at sammensætte attraktive lønpakker.”

Hvor er det største behov for opkvalificering – i kommuner eller private virksomheder?

”Det er i den private sektor, hvor mange virksomheder i dag er akademikerløse. Hvis ikke det ændres, ender vi som et aftenland.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet