Den kærlige fyring

23.2.2011

af

Foto:Martin Bubandt

Foto:Martin Bubandt

Der er i dag en stærk forventing om, at fyringer skal foregå på en kærlig måde, siger Niels Åkerstrøm Andersen. Han har fundet forbløffende ligheder imellem den måde, fyringer og skilsmisser italesættes og håndteres på i dagens Danmark.

Den økonomiske krise har igen sat fyringer på dagsordenen. Men hvordan håndteres de på et arbejdsmarked, hvor kærlighedskommunikation dominerer?

Det undersøger professor i politisk ledelse på CBS, Niels Åkerstrøm Andersen. Og hans analyse af moderne ledelses- og samlivslitteratur viser forbløffende sammenfald mellem det sprog, der anvendes om fyringer og skilsmisser.

Det betyder, at arbejdsgiverens begrundelse for at fyre en medarbejder ofte vil være, at medarbejderen ikke har taget imod de muligheder, hun har fået, og at man derfor er nødt til at fyre hende. Ligesom i et parforhold, hvor kærligheden er væk, og man kun er sammen af bekvemmelighedsgrunde.

Hvorfor er afskedsoplevelsen ved en fyring mere vanskelig end en skilsmisse for nogle medarbejdere?

”Det skyldes, at relationen til arbejdet og kollegerne er blevet en højest intim relation.  Derfor er det mange intime bånd, der skæres over, og derfor opereres der i fyrings-litteraturen med metaforer om at slå op med medarbejderne. Ligesom de samme sorg-modeller, som anvendes af psykologer i forbindelse med skilsmisser, dukker op. Første fase er chok over at blive svigtet. Næste fase er vrede. I tredje fase forliger man sig med situationen, og i fjerde fase orienterer man sig imod en ny partner.

Hvordan har lederne det med at fyre en medarbejder?

”Jeg ved ikke, hvordan ledere har det med at fyre folk, men fordi fyringer i dag også er et brud på intimrelationer, er det vigtigt for lederne at fremstå medfølende. Også i forhold til de kolleger, der ser på og skal fortsætte på arbejdspladsen.”

Hvad er årsagen, når kærligheden mellem medarbejder og organisation går i stykker?

”Organisationens konklusion vil ofte være, at medarbejderen ikke har taget imod de muligheder, hun har fået, og at man derfor er nødt til at fyre hende. Ligesom i et parforhold, hvor kærligheden er væk, og man kun er sammen af bekvemmelighed. Det går ikke. Der ska være passion og engagement. Om ikke altid og hele tiden, så en forventning om, at den kan vende tilbage.”

Men hvad nu, hvis medarbejderen er uenig og siger, jeg kan ikke finde et bedre arbejdsforhold, jeg vil blive her.

”Så er det i denne diskurs lederens opgave at give medarbejderen et lille skub og forklare, at ja, det er slemt nu, men på længere sigt er en fyring den bedste løsning. Du vil kunne realisere dig selv bedre på en anden arbejdsplads, og du fortjener bedre end det, du kan opnå her.”

Hvad hvis medarbejderen bliver vred og i frustration begynder at skælde ud?

”I kærlighedens logik skal lederen acceptere og give plads til den fyredes vrede. Fyrede medarbejdere kan have brug for et fjendebillede, og ideelt skal den leder, der fyrer dem, være i stand til at påtage sig rollen som ’the bad guy’, som medarbejderen kan rase ud i forhold til.”

Er en fyring alene et intimt brud?

 ”Nej. I dag er en enhver fyring en dobbelt fyring. Det er både en formel fyring med tilhørende retlige procedurer og et intimt brud, der må følge kærlighedskommunikationens spilleregler.”

Læs mere om 'den kærlige fyring' - se link i højre side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet