Selvsving om djøfiserings-boom

22.9.2010

af

Presse-selvsving om en voldsom kommunal djøfisering det seneste år holder ikke.

I 2009 havde Brønderslev Kommune 14 chefer. I år har de 28. De har altså holdt cheffest i nedskæringstider.

Det er dén historie, som pressen kører om kommunerne efter, at et kig i den fælleskommunale løndatabase viste, at cheflaget er vokset med 3,3 procent fra maj 2009 til maj 2010.

Men statistikken fortegner billedet. I Brønderslev Kommune ærgrer HR-chef Inger Marie Nielsen sig over pressens udlægning.

”Vi har ikke fået flere chefer, end vi havde for et år siden. Men vi har flyttet de chefer, der før var på AC-overenskomsten eller andre overenskomster, over på en særlig aftale for chefer. Det gjorde vi i forbindelse med vores årlige lønforhandlinger,” forklarer hun.

”De får det samme i løn som før. Men på cheflønsaftalen får de lidt mere i pension og et længere opsigelsesvarsel. Du kan sige, at vi har givet dem lidt bedre vilkår, fordi vi ikke har haft råd til at give dem mere i løn.”

Fordi de nu er på chefaftalen, figurerer de i chefkassen i den fælleskommunale løndatabase.

”Men det jo ren statistik. Der er ikke sket en pind ellers,” siger Inger Marie Nielsen, som vurderer, at en del andre kommuner har flyttet chefer over på cheflønsaftalen ved årets lønforhandlinger.

Forhandlingschef i DJØF, Dorthe Christensen, bekræfter, at der løbende sker den slags aftalemæssige overflytninger af DJØF-medlemmer.

”Det er noget, vi arbejder meget aktivt på fra DJØFs side. Vi vil gerne have, at de medlemmer, som har en cheffunktion i en kommune, kommer over på chefaftalen.”

DJØF har ikke tal på, hvor mange ’nye’ chef-jobs, der er opstået i statistikken på denne konto i det seneste år.

”Men det er aftaler, vi jævnligt forhandler hjem.”

Andre AC-grupper vokset mere end djøferne

Samme fælleskommunale løndatabase viser, at bestanden af menige akademikere (ikke-chefer) er vokset med 4,4 procent – eller i alt 857 personer – fra maj 2009 til maj 2010, når man renser for løntilskudsjobs. Det udlagde pressen og visse Christiansborg-politikere straks som en voldsom djøfisering af kommunerne.

Fakta er, at de 857 flere dækker over mange forskellige typer akademikere, og djøfernes andel af samtlige akademikere i kommunerne er kun steget en lille smule – fra ca. 23 til cirka 24 procent.

KL-formand Jan Trøjborg (S) og næstformand Erik Fabrin (V) blev så trætte af ’selvsvinget’ om djøfisering og jobfest, som de kaldte det, at de skrev i Politiken, at kravene fra Christiansborg i form af dokumentation, nye regler, kontrol etc. hele tiden vokser. Og at det var en del af intentionen med kommunalreformen, at den faglige bæredygtighed skulle løftes med en bedre uddannet stab. Og at mange af akademikerne i øvrigt er psykologer, biologer, skoletandlæger osv.

Det ændrer dog ikke ved, at man i de interne budgetforhandlinger i en række kommuner lige nu lægger op til hårdere nedskæringer på det administrative område end på andre områder. Århus Kommune agter fx at spare fire gange så meget på administrationen som på øvrige områder.

”Vi forventer desværre en dramatisk stigning i antallet af afskedigelsessager her i efteråret i takt med budgetforhandlingerne. Og hvad værre er, så forhandler vi i forvejen større afskedigelsesrunder i 10 kommuner landet rundt,” siger forhandlingschef i DJØF, Lotte Spanggaard.

I første halvår af 2010 har DJØF forhandlet 91 afskedigelsessager af djøfere (ikke-chefer) i de kommunale administrationer. I hele 2009 var tallet ca. 70.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet