Selvledelse - det nødvendige onde

07-09-2010
2 min.

Vi vil og skal lede os selv som aldrig før på jobbet. Men har vi så også selv ansvaret for stress og overbelastning? Nej. God selvledelse kræver også god ledelse.

Hvis ledelser ikke tager hånd om selvledelsens faldgruber, kan tingene bryde sammen. Og så er der for alvor brug for selvledelse.

Der skrives bøger om selvledelse. Kursusudbyderne – også DJØF Efteruddannelse – har fået selvledelse ind i kursuskatalogerne. Der var fuldt hus, da DJØF holdt en stribe gå-hjem-møder om selvledelse. Vi har taget begrebet til os, men hvad betyder det egentlig?

”At vi forvalter vores liv, så vi realiserer os selv på en sådan måde, at vi samtidig skaber værdi for virksomheden,” forklarer professor, dr.phil. Sverre Raffensøe fra Institut for Ledelse og Filosofi på CBS.

Selvledelse er en forudsætning for samtlige af de nyeste ledelsesteorier og -teknologier. Det er noget, vi som medarbejdere selv opsøger, og det er noget, virksomhederne ikke kan overleve uden, forklarer han.

Samtidig forventer ledelsen også, at ledelsesopgaven lettes, hvis medarbejderen overtager dele af ledelsesansvaret.

Men dén holder ikke i byretten, understreger Sverre Raffensøe, for hvis ledelserne ikke tager hånd om selvledelsens dilemmaer, bryder tingene sammen.

Altid på kanten af ydeevnen

”Selvledelse indebærer, at jeg hele tiden af egen drift skal befinde mig på kanten af mig selv og min ydeevne. Dermed balancerer jeg bestandig på kanten til stress – eller mellem god og dårlig stress. Jeg skal brænde for arbejdet uden at brænde op. Jeg skal tage vare på min trivsel for at kunne tage vare på mit arbejde. Og jeg skal kunne balancere min stress,” forklarer han.

Men når man bliver for stresset, bliver det vanskeligere at lede sig selv.”Stress og depression er steder, hvor selvledelsesmaskinen bryder sammen. Det er samtidig her, hvor selvledelse for alvor bliver nødvendig og skal sparkes i gang igen. Svaret på stress og sammenbrud er bedre selvvaretagelse og selvledelse. Men det er også mere og bedre ledelse af selvledelse.”

Gode råd om selvledelse

Nina Tange, cand.scient.soc., specialkonsulent på Danmarks Pædagogiske Universitet, underviser blandt andet på DJØF Efteruddannelses kurser i selvledelse:

  • Feedback er en nøgle til flow i arbejdet og dermed god selvledelse.
  • Mangel på feedback gør, at du ikke ved, om du er på rette vej.
  • Hvis der ikke er nogen leder til at give dig feedback, så sæt selv målbare og klare mål op for dit arbejde. Lav klare prioriteringer med udgangspunkt i målene. Og brug kun tid på dét, der får dig tættere på dit mål.
  • Giv jævnligt dig selv feedback på baggrund af punktet ovenover.
  • 80 procent er ofte godt nok – man behøver ikke altid performe 120 procent.

Rikke Brix, erhvervspsykolog, Crerea A/S, oplægsholder på DJØFs gå-hjem-møder om selvledelse:

  • Forventningsafstemning med din leder skal ske løbende, det er ikke gjort med fx. en MUS-samtale om året.
  • Både store og små prioriteringer skal på bordet.
  • Skab åbenhed om, at stress er en risiko i det moderne arbejdsliv.
  • Kig på dine egne ambitioner og perfektionisme (jeg kan jo godt tage den her ekstraopgave, hvis jeg strammer mig an, i næste uge bliver det hele bedre osv.).

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.