Politolog i robotjob

07-09-2010
2 min.

Troels Vilms Pedersen arbejder på Center for Robotteknologi, hvor han blandt andet beskæftiger sig med robotsælen Paro.

”Jeg er teamleder på Center for Robotteknologi, hvor jeg arbejder med nye robotteknologier til pleje, omsorg, sundhed, arkitektur, design og intelligent byggeri,” fortæller cand.scient.pol. Troels Vilms Pedersen.

Han er ansvarlig for 14 medarbejdere, som arbejder med udvikling af nye robotteknologier. Teamet består af en fysioterapeut, en sygeplejerske, en cand.mag. i idræt, en sundhedsfaglig kandidat, en cand.merc. og en håndfuld ingeniører.

Blandt de mange projekter er robotsælen Paro det mest kendte. Den hvide sælungerobot, der blandt andet reagerer på berøring og tale, bruges som terapeutisk hjælpemiddel til demente. Undersøgelser viser, at sælen kan stimulere sproget og hæmme aggressivitet hos demente, der har kontakt med sælen.

Center for Robotteknologi og deres samarbejdspartnere er førende i verden på anvendelse af og forskning i sælen. Selv japanerne, som udviklede robotten, kommer til Danmark med filmhold og eksperter for at studere danskernes brug af sælen.

”Det er helt uden sammenligning den robot, som fungerer bedst i forhold til at interagere med mennesker, og derfor er den enormt interessant, hvis man gerne vil skaffe mere viden om emnet,” siger Troels Vilms Pedersen.

Robotsæl på Europatour

Troels Vilms Pedersen og hans team ved, at sælen virker, men ikke helt hvorfor:

”Vi har en række formodninger om det, men vi har ikke noget endeligt og sikkert bekræftet billede af præcis, hvilke elementer der virker. Vi er stadig ved at finde ud af det.”

Ud over samarbejdet med plejecentre i kommunerne og de japanske opfindere er Troels Vilms Pedersen i gang med at opstarte et europæisk forskningsprojekt om sælen.”Jeg tager ud i Europa og får besøg fra forskellige europæiske lande. Vi prøver at finde frem til nogle interessenter, der kan hjælpe os med at starte projekter op med sælen i de forskellige lande,” fortæller Troels Vilms Pedersen.

Han oplever, at folk undrer sig over, at han som politolog arbejder med robotter.

”Det får jeg mange forskellige pudsige reaktioner på, for de to verdener har jo ikke normalt så meget at gøre med hinanden. Men når jeg forklarer, hvad jeg mere specifikt laver, så giver det som regel god mening for dem,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg bruger min uddannelse meget i forhold til min funktion som teamleder, og især bruger jeg den til at arbejde med strategi og forhold mellem aktører.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.