Lange arbejdsdage kræver god kondition

21-09-2010
1 min.

Er du mand, arbejder du mere end 45 timer om ugen, og er du i dårlig fysisk form, så har du øget risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom.

Det viser en undersøgelse, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har gennemført. Undersøgelsen omfatter 5.000 mænd fra store københavnske arbejdspladser, der er blevet fulgt gennem 30 år.

Og konklusionen er, at kondition har en afgørende betydning for, hvorvidt mænd dør af en hjerte-kar-sygdom, siger Andreas Holtermann, seniorforsker ved NFA og en af forskerne bag undersøgelsen. Dårlig kondition og lange arbejdsdage er en meget dårlig kombination.

Uanset hvilken type arbejde manden har, er risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom fordoblet, hvis han har en dårlig kondition og samtidig arbejder mere end 45 timer om ugen.

Har mændene til gengæld et højt kondital, så forøger de ikke deres risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom, når de arbejder mere end 45 timer om ugen sammenlignet med dem, der arbejder mindre end 40 timer om ugen.

Andreas Holtermann begrunder det med, at en god kondition betyder, at man hurtigere restituerer, når man har arbejdet længe. Og dermed ikke starter på flade batterier og således ikke så nemt bliver stresset.”Derfor bør der i endnu højere grad tænkes i sundhedsfremme på arbejdspladserne. Og der bør tænkes i, at medarbejderne kan tilrettelægge deres arbejde, så der bliver plads til at motionere,” siger Andreas Holtermann.

Da undersøgelsen kun omfatter mænd, kan Andreas Holtermann af gode grunde ikke sige, om dårlig kondition og lange arbejdsdage også er en meget dårlig cocktail for kvinder, når det gælder risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme.

”Men det er vi ved at undersøge nu,” siger han.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.