Kuvøse på vejen fra forskning til faktura

21-09-2010
2 min.

Handelshøjskolen, Aarhus Universitet har sin egen fond, som hjælper med at få skubbet forskeres gode ideer ud over rampen til samfund og erhvervsliv. Senest er den blevet kuvøse for mikroselskabet MSI Research.

I 1998 fik Kai Kristensen, professor i statistik ved ASB, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, en tjans i Bruxelles. Han var udtaget som Danmarks mand i en EU-komite, som skulle skrive en hvidbog om nationale standarder for måling af, hvor tilfredse et lands borgerne er med varer og tjenesteydelser. Det kom der et meget velanskrevet dansk kundetilfredshedsindex ud af.

Og dermed har vi forhistorien til det lille, nye universitetsbaserede selskab, MSI (Membership Satisfaction Index) Research, som Kai Kristensen for nylig har stiftet sammen med kollegaen Jacob Eskildsen.

En fagforening kom og spurgte dem, om de ikke også kunne udvikle et index til at måle medlemmers tilfredshed med. Det gjorde de, og gennem MSI Research tilbyder de nu at lave tilfredshedsmålinger for medlemsorganisationer.

De data, som de får ind fra målingerne, bruger de i forskningen, og de er på vej med de første publiceringer.

Det giver bonus at føre forskning og erhvervsliv sammen om kvalitetsmåling, siger Kai Kristensen.

”Filosofien i den moderne kvalitetslære er, at hvis man sørger for at få tilfredse, velfungerende, loyale kunder og medarbejdere, og man opfører sig ordentligt over for samfundet, så kan det ses på bundlinjen,” siger Jacob Stammer Larsen.

Universitetsejede selskaber

En af fadderne til MSI Research er den nye universitetslov, som tillader etablering af universitetsejede selskaber, som samtidig giver entreprenøren mulighed for at eje noget af virksomheden.

”Forskere får rigtig mange gode ideer, men de er ikke så gode til at kommercialisere dem og få dem ud i brug,” siger Jacob Stammer Larsen.ASB stiftede allerede for 25 år siden efter norsk forbillede den erhvervsdrivende fond Center for Erhvervsforskning. Kai Kristensen har været med hele vejen og er i dag formand for bestyrelsen.

MSI Research ejes halvt af fonden, som også er blevet kuvøse for to andre selskaber. Det ene er sprogbanken Termshare, hvor sprogforskere oversætter medicinske termer for medicinalbranchen, så der står det helt korrekte på indlægsedlen. Der overvejes nu en tilsvarende bank med juridiske termer.

Men hvad med uafhængigheden hos den forsker, som har et firma, der tjener penge ude i byen?

”Den skal man drøfte ved enhver form for finansiering. Som forskere skal vi altid stå fast på, at vi publicerer vores resultater, uanset om det går mod nogens interesser,” siger Kai Kristensen og fortsætte: ”Men det er ikke et specielt tema, fordi man opretter en virksomhed. Universiteterne har jo hele tiden store samarbejdsaktiviteter med private virksomheder.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.